728x90 MM

TIP: De Redding van de Platenzaken

Met het sluiten van Bullit in Eindhoven deze week werd het maar weer eens bevestigd: de platenzaken hebben het zwaar. De cd-verkoop loopt terug en winkels kunnen het hoofd maar moeilijk boven water houden. Toch lanceerde muziekdistributeur Konkurrent afgelopen maandag haar webshop.

Het Amsterdamse Konkurrent is al ruim 25 jaar een van de belangrijkste onafhankelijke distributeurs van Nederland van labels als Secretly Canadian, Dead Oceans, Rough Trade en Jagjaguwar. Ook zat de firma bovenop het succes van bands als Arcade Fire, The Shins, Anthony and the Johnsons en Pavement en zijn ze verantwoordelijk voor heel wat echte Gonzo-artiesten.

Vinyl
Vinyl

Een webshop voor consumenten; een stap die wellicht wat onlogisch is, gezien de dalende plaatverkoopcijfers. Met Konkurrent gaat het echter al jaren goed. Niet alles wat bij de distributeur binnenkomt belandt bij de platenzaak in de bakken. Daar kan de webshop nu verandering in brengen. Net als boomkat.com wil Konkurrent obscure muziek onder de aandacht brengen.

Een belangrijke reden voor het openen van de webshop is volgens Klaas Schippers van Konkurrent de grote hoeveelheid platen die verschijnen. “In de platenzaak worden de kleine namen eigenlijk overschreeuwd door grote bekende artiesten. Dat is jammer. De webshop is eigenlijk een extra mogelijkheid. Wij weten van elke release exact wat het inhoudt. Op de website voorzien wij daarom bij elk album een korte toelichting, waardoor onbekendere namen meer opvallen. Dat zijn we eigenlijk verplicht aan onze labels.” Via de webshop kunnen meer dan12.000 titels worden besteld.

Het enige nadeel van de webshop is volgens Schippers dat Konkurrent nu in het vaarwater van de platenzaken opereert. “Dat is ook de reden dat we zo lang hebben gewacht met de lancering. Aan de andere kant: de winkels zijn het wel gewend. Ik denk dat er nog wel toekomst is voor de platenzaak. Wij verkopen namelijk nog steeds goed. Om niet een echte concurrent te worden van de platenzaken, zijn de prijzen bij ons hetzelfde als in de winkel. Onderaan de homepage bevindt zich een kadertje met winkels waar onze artikelen te koop zijn. We hebben tot dusver geen vervelende berichten ontvangen van zaken die niet blij zijn met ons.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!