728x90 MM

TIP: compromisloze minimalistische Congolese muziek van Konono N°1 & Deense ontdekkingsreiziger Frisk Frugt @World Minimal Music Festival

Wie nog nooit van Konono N°1 heeft gehoord, leefde het afgelopen decennium onder een steen of las Gonzo (circus) niet goed. En met de Deense multi-instrumentalist Frisk Frugt laten we je graag kennismaken vrijdagavond a.s. tijdens het World Minimal Music Festival in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Voor tijdens en na: dansen met de Rebel Up!-dj’s.

Konono N°1

konono
Konono No.1

Het uit de heftige stedelijke brousse van Kinshasa afkomstige, Tout-Puissant Konono N°1 is een familieband van tribale Zombomuzikanten en –dansers die ergens in de jaren 1970 werd opgericht door de oude pater familias Mingiedi. Nadat ze in 2003 hun allereerste Nederlandse/westerse toer hadden gedaan, opgezet door én met The Ex, werd op het Nederlandse Terp Records het sidderende live-album ‘Lubuaku’ uitgebracht. Daarna volgde op het Belgische Crammed Discs het alom geprezen debuut ‘Congotronics’ dat als een donderslag bij heldere hemel de rest van het westerse publiek inpakte met stevige resonerende likembes (duimpiano) en zware, van schrootijzer vervaardigde percussieve elementen. Geen etnologische museumsfeer, maar flinke oerwoudtechno met minimalistische transcendentale melodieën en hevige tribale ritmes. De ideale soundtrack voor het harde tropische leven in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. De afgelopen jaren toerde de band uitgebreid en werd er samengewerkt met Björk, Deerhoof, Skeletons en het Belgische Hoquets. In 2011 kwam ‘Assume Crash Position’ uit op Crammed Discs, een sterk album waarop meer ruimte was voor opzwepende samenzang en compromisloze en minimalistische Congolese muziek. Het moge duidelijk zijn dat Konono N°1 een meer dan waardige hoofdact is op deze World Minimal Music-avond die het Muziekgebouw aan ‘t IJ op zijn grondvesten zal doen daveren.

Frisk Frugt

frisk frugt 300dpi
Frisk Frugt

Anders Lauge Meldgaard werd geboren in Kopenhagen, maar woont in Berlijn. Na lange reizen door Mali en Burkina Faso verwerkt Meldgaard de vele opgedane invloeden met zijn door Westerse pop, folk en impro vormgegeven brein. Het resultaat, ‘Dansktoppen Moder Burkina Faso I Det Himmelbla Rum Hvor Solen Bor, Suite’ (vrij vertaald: ‘Deense folk ontmoet Burkina Faso in de hemelblauwe plek waar de zon woont’) is een wonderlijk staaltje éénentwintigste-eeuwse popmuziek. Verfrissend bizar maar tegelijkertijd speels en heel erg naturel. Meldgaard combineert elektronica en samples met duimpiano, kalimba, balafon en saxofoon. Onze man hoorde Goodiepal, Terry Riley, Ignatz en Dolphins Into The Future, maar toch vooral veel Friske Frugt. Maximale pop op het World Minimal Music Festival? Wij geloven dat het moet kunnen. Luisteren? Klik hier!

En voor, tussen en na zijn er de Rebel Up!-dj’s. Minimal? Soms. World? Ja!

 

Gonzo (circus) presenteert i.s.m. Muziekgebouw aan ‘t IJ en Rebel UP! Soundclash: High Wolf, Frisk Frugt, Awesome Tapes from Africa, Konono N°1 en de Rebel Up!-dj’s op vrijdag 5 april 2013 tijdens het World Minimal Music Festival. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van het Muziekgebouw aan ‘t Ij.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!