728x90 MM

TIP: Avant-garde cinéast Peter Kubelka

In een tijdperk waarin het ene filmhuis na het andere moet sluiten en waarin de gehele filmindustrie op zijn kop staat, gaan sommige mensen gewoon vol overgave door met hun passie en datgene waarin ze uitblinken. Peter Kubelka is zo iemand.

Kubelka is filmmaker, theoreticus, kok, muzikant, aandachtig observator van de kunsten, medeoprichter van de ‘Anthology Film Archives’ in New York en het ‘Österreichisches Filmmuseum’ te Wenen. Hij doceerde film en kookkunst (volgens hem moeder der wetenschap en kunsten) aan de Academie voor Schone Kunsten in Frankfurt, aan New York University en in Chicago.

peter kubelka1
Peter Kubelka

In 1960 ging Kubelka verder met de productie van zijn excentrieke videokunst. De laatste hand werd gelegd aan zijn film ‘Arnulf Rainer’ en niet veel later was een tijdloos meesterwerk geboren. Een van de sterke kanten van Kubelka is de herleiding van een film tot haar puurste wezen. Licht en donker, ruis en stilte, beweging en onbeweeglijkheid zijn de vaste en aardse fundamenten die centraal staan in een typische Kubelka. Met deze simpele en krachtige elementen slaagt hij erin een projectruimte haast optisch te doen ontploffen. Kubelka hamert zelf voortdurend op het feit dat zijn korte films (stuk voor stuk mijlpalen in de experimentele cinema) begrepen moeten worden als lichtprojectie in een bioscoopzaal.

Met Kubelka’s meest recente film ‘Monument Film’ wil hij een monument oprichten voor ‘de klassieke film’ maar tegelijkertijd ook  ‘de installatie’. Kubelka, in eigen persoon, zal op 6 december 2012  in Bozar (het Paleis voor de Schone Kunsten) te Brussel ‘Arnulf Rainer’ en ‘Antiphon’ tonen. Beide films eerst gescheiden, daarna samengebracht in een dubbele projectie naast elkaar en tot slot boven elkaar. Dankzij de positie van beide projecties zal een typisch Kubelka mozaïek van zwart, wit en grijs ontstaan. Iedereen die in 2006 op de Kubelka avond in het Paleis voor Schone Kunsten was, herinnert zich ongetwijfeld de passie en toch milde toon waarmee Kubelka sprak over de film im allgemeinen. Iedereen die dit gemist heeft; reis op 6 december af naar Brussel en laat je overrompelen door deze meester der avant-garde film. 

Voor informatie en kaartjes:
+32 (0)2 507 82 00info@bozar.be of www.bozar.be

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!