728x90 MM

TIP Apa Kabar (What’s new?)

Van 31 maart tot 26 mei gaat MAMA (Rotterdam) op verkenning in de wereld van online beeldcultuur. Mainstream tegenover parodie en de invloed van remixen op het origineel.

Vrijdag 31 maart opent Apa Kabar (What’s new?) de deuren, bij MAMA in Rotterdam. Tot en met 26 mei onderzoekt MAMA met de tentoonstelling de relatie tussen mainstream cultuur en lokale remixen ervan. Of hoe regionale interpretaties van populaire cultuur ook deining op zee veroorzaken.

Bekendste voorbeeld van zo’n herwerking zijn de remixen op Childish Gambino zijn videoclip van This Is America, met een half miljard clicks en een Grammy Award zowat het meest spraakmakende nummer van 2018. Niet snel na de release doken parodieën als This Is Nigeria en This Is Iraq op, met telkens ook miljoenen views. Wat is de invloed van dit soort satire? Zijn ze problematisch of werken ze juist bevrijdend? Ontdek het vrijdag tijdens de opening van 18:00 tot 21:00. Bijgestaan door lezingen van Mama directeur Nathalie Hartjes en Maria Lamslag is er ook een performance van muzikale duizendpoot Adison en gitarist Has San. Alles met een hapje en drankje natuurlijk.

De rest van het programma, dat nog tot eind mei te bezoeken is, bouwt verder op de brug tussen populaire cultuur en de underground. Logisch ligt de focus ook op online-, beeld- en mediacultuur. De lijn wordt doorgetrokken naar de indeling van de expositieruimte zelf. Verwacht dus een eigenzinnige opstelling die het midden houdt tussen traditionele presentatie van beeld en een ontmoetingsruimte/woonkamer/platenzaak.

Op Apa Kabar (What’s new?) kun je werk bezichtigen  van Caetano, Oana Clitan, Irineu Destourelles, Agan Harahap, Sandim Mendes, L.C. von Sukmeister, Adison en Sekan. 

Gonzo (circus) presenteert en ondersteunt mee dit initiatief van MAMA om actuele onderwerpen aan te snijden en te reflecteren over hedendaagse cultuur.

Meer info vind je op de website van Showroom Mama.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!