728x90 MM

TIP: 20 jaar gedanst in de OCCII

OCCII

In de tiende maand van dit jaar bestaat het Onafhankelijk Cultureel Centrum In It 20 jaar. Dit kan uiteraard niet zomaar passeren en daarom heeft de OCCII oktober uit geroepen tot OCCIItober. 

Het centrum is voor sommigen een rots in de branding van het gratuit gebruik van termen als onafhankelijk, autonoom, d.i.y., extreem, radicaal en anarchistisch, is Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (kortweg: OCCII, in de volksmond “okki”), voortgekomen uit de kraakbeweging in een tijd dat bovenstaande benamingen een uiterst negatieve en zelfs bedreigende klank hadden. Het verwateren en vooral te onpas en onterecht gebruik van die termen is in 20 jaar niet van invloed geweest op het gedachtegoed van OCCII. Na een jarenlang gevecht met de lokale Amsterdamse overheid (die de politie als uitvoerend orgaan heeft) werd het podium (met daarnaast een restaurant (MKZ) een theater voor kinderen (De Kinderpret) en oefenruimtes) begin jaren negentig gelegaliseerd, nadat het gebouw, een voormalige paardentram garage met stallen ontworpen in 1883 door architect Abraham Salm, in 1984 was gekraakt.

Van buiten af beschouwd als een “hardcore punkhol” onderscheidde OCCII zich in de jaren daarna door middel van het programmeren van een grote verscheidenheid aan bands en artiesten. Door het ontbreken van een centrale programma-commissie zorgen diverse liefhebbers-collectieven elk op hun eigen manier voor een zeer divers aanbod, reikend van de noord- tot zuidpool en van oost tot west de bol rond, in elk denkbaar genre, met als overeenkomst dat de muziek als “underground” bestempeld kan worden: nog niet bekend/geaccepteerd /getolereerd voor/door media en/of een groot publiek.

De gepolijstheid die marketeers, platenmaatschappijen, agencies, media en daardoor beïnvloed publiek verwacht van muziek is in de OCCII ver te zoeken. Grof en onbeschoft zowel als lief en intiem krijgen er een zo intens mogelijke kracht, het elementaire is er te beleven, nog niet aangetast door het marktdenken en de belangen van de entertainment mal.

Een terugblik op de programmering door de jaren heen geeft blijk van in muzikale vorm gegoten extreme aspecten en uitingen van het menselijk (en zelfs dierlijk: “het beest in ons”) bestaan: rauwe essentie waardoor de optredens in OCCII per definitie gedurfder, ontregelender, avontuurlijker, oorspronkelijker en ongegeneerder zijn dan op de meeste andere plekken. Nieuwe muzikale ontwikkelingen zijn in hun kiem vaak in OCCII als eerste te zien. Daardoor vervult de OCCII een rol van een bijzondere broedplaats van muziek.

OCCII
OCCII

Al 20 jaar maakt OCCII het ongerijmde waar door zeer laagdrempelig (lage entree, lage consumptieprijzen), zonder subsidie hoogwaardige en unieke avonden te organiseren. Met dank aan en dankzij het harde werk en de toewijding van de kraakbeweging en al haar vrijheidslievende, non-conformistische vrijwilligers en sympathisanten, waardoor OCCII een non-profit autonome ruimte kan blijven die zowel een vrij- als een veilige plaats is voor ondergrondse, niet-commerciële activiteiten gebaseerd op de principes van gelijkheid, vrijheid en non-conformisme. De strijd tot behoud van deze niet zonder slag of stoot verkregen en voortdurend onder druk staande cruciale verworvenheden is een voortgaande.

En na deze rijke geschiedenis is het tijd om dit te vieren. De hele maand oktober kun je je compleet tegoed doen met allerlei optreden in de OCCII. Check de website voor meer informatie over deze bijzondere OCCIItober.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!