728x90 MM

ZXZW 2008 – Tilburg op zijn breedst

Na een dubbelcijferig alcoholpercentage was het begin van Gonzo’s tweede dag wat je noemt ‘moeizaam’. Een ‘ hair of the dog’ werd ons vanaf 14uur aangeboden in het Duvelhok (Fruhshop: bier gratis, koffie een Euro, dat werk), waar tevens een mooie expositie van grafisch werk te zien was. Onze Janine Hendriks toonde er haar werk, evenals Mara Piccione, waar u in de toekomst nog van zult horen.

In de Kleine Zaal van 013 wapperden vanaf 17 uur de baarden van de heren Hey Colossus, die een strakke en straffe rockset neerzetten. De teksten zijn welliswaar onverstaanbaard, maar dat er ‘woede’ in de band rondbaart, is overduidelijk.

Op het programma stond een interview met Sun Ra Arkestra, die de stad Tilburg al een kleine week in vervoering brengt (voor een groeiend aantal mensen), maar door een kink in de communicatie werd dat verschoven naar de zondag. De middag wel te verstaan, want de heren Arkestra genieten op zondagochtenden van ‘spiritual music’. Een mooie fotoshoot was gelukkig welnog mogelijk.

Het duo dat ons verblijf in Tilburg al sinds vrijdag opvrolijkt, stond om 1930 uur in de V39 op de planken: Talibam! Met een losgeslagen drummer en een hevig rockende keyboardspeler, speelden zij het pleisterwerk van de muren – en een deel van het publiek de zaal uit. In een gesprek op een later tijdstip merkte uw dienaar op dat drummer Kevin erg op wijlen Robert Smithson lijkt. Toevaligerwijs bleek Kevin geboren in het jaar dat Smithson boven Amarillo met zijn vliegtuigje neerstortte.

Het Nederlandse This Leo Sunrise speelde in cafe ‘t Buitenbeentje een set waarin veel werd geimproviseerd. Een groot zanger stond er niet op het podium, maar de durf en de passie wekten bewondering.

In de Batcave probeerde Svarte Greiner zich hoorbaar te maken boven het geroezemoes van de pratende bezoekers. Het begin was wat voorzichtig, omdat Greiner een aanzet leek te zoeken om zijn volle geluid tot stand te brengen. Dat deed hij met een gitaar die werd bewerkt met drumkwastjes, waarna het geluid door effectapparaten werd gegooid.

Om middernacht probeerde Dj Pinchado met zijn moderne cumbia’s de jongeren in V39 tot dansen te bewegen, maar zijn volgens sommige aanwezigen ‘slecht aan elkaar geplakte loops’ lukten dat maar matig.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!