728x90 MM

Tentoonstelling: Jérôme De Perlinghi

Eigenlijk heb je geen reden nodig om het Muziekgebouw Aan ‘t IJ in Amsterdam te bezoeken. De korte wandeling over de brug van de Piet Heinkade naar het Muziekgebouw is een ervaring op zich. Maar een gratis te bezichtigen tentoonstelling van de succesvolle fotograaf Jérôme De Perlinghi  is een welkome bijkomstigheid als je houdt van weldoordachte zwart-wit portretten van bekende musici (waarvan sommige door hun doortastende blik precies lijken te weten wat je op je kerfstok hebt).

Philip Glass
Philip Glass - Foto: Jerome de Perlinghi/CORBIS OUTLINE

In het Atrium van het Muziekgebouw kunnen zestig van deze, hoog op de muren bevestigde portretten je een stijve nek bezorgen. Gelukkig hangt er onderaan een bordje met de namen van de geportretteerden, waaronder Philip Glass, B.B. King en Katie Melua (pardon?). Ook goed om te weten welke namen bij al die fraaie koppen horen waarvan je stiekem een groot deel niet kent maar dat natuurlijk niet hardop zegt. Misschien dacht degene die op de opening een (duidelijk hergebruikt) Tate Modern tasje quasi nonchalant tegen een paal had gezet precies hetzelfde.

Bij daglicht zijn de portretten een streling voor het oog maar op mijn vraag hoe de foto’s in de avonduren belicht worden heb ik geen antwoord gekregen. Ga vroeg op de dag (vanaf tien uur) wanneer de geest nog helder is en je nek er geen acht kantooruren op heeft zitten. Wil je de gok toch wagen dan kan je er terecht tot kwart over acht.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!