728x90 MM

Strip: Stad Van Klei – Milan Hulsing

Stad van Klei
Stad van Klei

Naast ‘Wat Fred niet wist’, een bundeling van een aantal korte verhalen uitgegeven in 2004, is Milan Hulsing vooral bekend van zijn werk voor Zone 5300, waarin hij zijn voorliefde voor pulp en rariteiten kon botvieren. Van een echt uitgebreid oeuvre kon je de Nederlandse stripmaker dan ook niet beschuldigen. Met ‘Stad van Klei’ ligt er nu, ietwat verrassend dus, een bijzonder mooi boek in de winkel waarmee Hulsing aantoont dat hij ook het langere genre perfect beheerst.
‘Stad van Klei’ is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Egyptische schrijver Mohammed El Bisatie. Geen al te vreemde keuze want Hulsing woont al een aantal jaren in Egypte samen met zijn gezin. ‘Stad van Klei’ is het verhaal van Salem, een ambtenaar die aan het frauderen slaat. Door het namaken van de juiste papieren slaagt hij erin een totaal fictief stadje te creëren waarvan hij de lonen van het politiekorps kan innen. Maar terwijl zijn rijkdom aangroeit, verliest hij almaar meer zijn greep op de realiteit. Het stadje – waarvan hij ondertussen een uitgebreide maquette heeft gemaakt in klei – en vooral de fictieve politiecommissaris ervan beginnen de controle over zijn leven over te nemen. De stad en de personages die hij – uit geldgewin – geschapen heeft, worden reëler voor hem dan zijn echte omgeving en langzaam aan glijdt hij helemaal weg.
Hulsing is bijzonder goed op dreef in deze ‘Stad van Klei’. Alles zit juist: kleurgebruik, personages, decoupage, ritme, … . Eén van de beste strips van het voorjaar, die door de huidige situatie in Egypte nog een extra dimensie krijgt.

Meer info

Uitgeverij: Oog&Blik

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!