728x90 MM

Sonic Acts 2024 – De Gonzo-route

De Gonzoroute

Al dertig jaar brengt Sonic Acts de spannendste kruisbestuivingen tussen muziek, beeldende kunst, geluidskunst en wetenschap naar Amsterdam. Dit jaar staat het thema ‘The Spell of the Sensuous’ centraal, waarbij de klimaatcrisis helaas nooit ver weg is. In onze nieuwste editie lees je onze tips en interviews met geluidskunstenaar en muzikant Lukas De Clerck, beeldend kunstenaar en onderzoeker Yeon Sung en geluidskunstenaar Mint Park. Het festival vindt dit jaar plaats van 2 februari t/m 24 maart op diverse locaties in Amsterdam.
Sonic Acts 2024

Sonic Acts is dit jaar dertig geworden, maar blijft ongrijpbaar als altijd. Op verschillende locaties in Amsterdam – van Paradiso tot het Stedelijk – tref je de spannendste kruisbestuivingen tussen muziek, beeldende kunst, geluidskunst en wetenschap. Dit jaar staat het sensuele centraal, maar de klimaatcrisis is – helaas – ook nooit ver weg. Wij delen alvast diverse programmatips met je.

Kunst

Sonic Acts heeft ook deze keer weer een tentoonstelling op het programma. Over het grootste deel van de invulling daarvan was op moment van schrijven nog niet veel bekend, behalve enkele klinkende namen. Sarah van Lamsweerde bijvoorbeeld is al jaren een multidisciplinair oeuvre aan het opbouwen, waarin ze de relatie tussen kunst en werkelijkheid onderzoekt. Ook Anika Schwarzlose neemt deel aan de tentoonstelling; ooit afgestudeerd als fotograaf, nu een multimediaal kunstenaar.

Andere aangekondigde kunstenaars/filmmakers zijn onder meer Elena Khurtova, Lukas Marxt en Sasha Litvintseva. Zij lijken elkaar te vinden in een interdisciplinaire benadering, waarin onderzoek een grote rol speelt. Ook de relatie tussen mens en – natuurlijke – omgeving is een gedeelde interesse; een thema dat naadloos aansluit op de bredere thematiek van Sonic Acts. Wat deze kunstenaars precies gaan tonen is nog even afwachten, maar het worden ongetwijfeld intrigerende bijdrages.

Muziek

Kassel Jaeger & Eléonore Huisse
De Frans-Zwitserse componist François J. Bonnet brengt, onder het pseudoniem Kassel Jaeger, op 24 februari in het Muziekgebouw zijn nieuwe album Shifted In Dreams ten gehore. De zeven nummers zullen in uitgebreide versies gespeeld worden en het wordt een complete audio-visuele ervaring, want de Franse filmmaker Eléonore Huisse neemt het visuele deel voor haar rekening. Je kunt haar kennen van de korte documentaire over Éliane Radigue, waar Bonnet ook aan meewerkte. Shifted In Dreams zou zo de soundtrack van een film kunnen zijn, dus het zal interessant worden om te zien hoe deze samenwerking uitpakt.

Trance
Trance is een initiatief van kunstenaar Tianzhuo Chen en vindt plaats in Paradiso. Er werkt een groot aantal verschillende artiesten mee aan dit project, waaronder Dis Fig, ¥ØU$UKE ¥UK1MAT$U, Ylva Falk en Kasimyn. Het spektakel duurt maar liefst twaalf uur en is opgedeeld in zes delen die uiteindelijk de levens van de toeschouwer blijvend zouden moeten veranderen. Met een mix van dans, geluid, psychedelische beelden, zorgvuldig uitgedokterde decors en interactieve elementen belooft dit een ervaring te worden die je hierna nooit meer gaat meemaken. Grijp die kans dus, de voorpret is bij ons in ieder geval groot.

Tarek Atoui & Kristina Andersen
Tarek Atoui en Kristina Anderson zijn onderdeel van het Michel Waisvisz Project. De in 2008 overleden Waisvisz stond bekend om het bedenken van experimentele elektronische muziekinstrumenten. Atoui en Andersen gaan een aantal van deze instrumenten in hernieuwde vorm gieten en deze gebruiken in workshops en in uitvoeringen in het Bimhuis. Het is een mooi eerbetoon aan Waisvisz, en als die optredens in het Bimhuis iets weg gaan hebben van Atouis werk voor de Mort Aux Vaches-reeks, dan zijn wij benieuwd of het Bimhuis nog staat aan het einde van de avond.

Low End Activist
Low End Activist is onderdeel van de Club Nights van Sonic Acts Biennial 2024. Opgegroeid in Bristol, maar inmiddels wonend en werkend in Berlijn, brengt Low End Activist alle duistere elektronische subgenres uit het Verenigd Koninkrijk samen. Zijn knappe debuutplaat ‘Hostile Utopia’ uit 2022 is een ode aan de plek waar hij vandaan komt. Low End Activist ziet zijn muziek als een uiting van de domme dingen die we in onze jeugd doen en van de klassenstrijd die gaande was toen hij opgroeide. Misschien wel wat duister voor een gezellige clubavond, maar hoogstwaarschijnlijk ook erg indrukwekkend.

Bapari
Ook Bapari is onderdeel van de Club Nights. Bapari woont en werkt in New York en heeft inmiddels een naam voor hunzelf opgebouwd in de queerscene. Bapari brengt een mengeling van onder meer techno, jungle, idm en hiphop en heeft al tientallen popliedjes bewerkt. Vanessa Carlton, Megan Thee Stallion, Eartheater, … Bapari’s muzieksmaak is ongelooflijk breed en dat hoor je terug in hun sets en op hun ep’s. ‘Oasis’ is Bapari’s nieuwste wapenfeit en ook deze ep klinkt ongelooflijk fris; de manier waarop Bapari verschillende genres met elkaar verenigt is bijzonder meeslepend. Omcirkel die naam in het programmaboekje!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!