728x90 MM

SIGNALEMENT: Young Moon

Young Moon

Het debuut ‘Navigated Like The Swan’ is ontsproten aan het muzikale brein van Trevor Montgomery. Een man die al twintig jaar actief is in de periferie van de popmuziek.

Het verhaal van de veertigjarige Trevor Montgomery, overdag tegelzetter in San Francisco, begint in Anaheim, Californië. De plek waar het eerste themapark van Disney werd gebouwd. Zijn vader legde daar de grondslag van een succesvolle keten van sportkledijwinkels. Toch voor een tijdje. Na het faillissement van zijn vader verhuisde het gezin naar San Bernardino, een suburb van Los Angeles die zich kilometerslang uitstrekt langs de invalsweg naar die stad. Montgomery verloor onderweg al zijn vrienden en raakte volledig in de knoop met zichzelf. Iets wat hij probeerde te verdoezelen door overmatig drugsgebruik. Muziek maken werd een reddingsboei.

YOUNG MOON
Young Moon

Intussen was hij immers verhuisd naar San Francisco. Daar begon hij te werken als tegelzetter. Hij kwam er ook in contact met een levendige muzikale gemeenschap. Zij stimuleerden hem om met zijn passie uit te werken. Hij richtte verscheidene bands op, aanvankelijk zonder veel succes. Hij ontmoette er mensen als Jefre Cantu-Ledesma en Danny Godry. Samen vormden zij de spil van de avontuurlijke postrockers Tarentel. Die band flirtte vaak met elementen uit noise, psychedelica en drones. Een tijdlang was Montgomery lid van deze laatste band. Tot zijn eigen verbazing trouwens. “Ik dacht niet dat ik veel talent had, maar blijkbaar heb ik dus wel een eigen kijk op de dingen”. De hele scene rond Tarentel bracht talloze andere bands voort, al of niet met inbreng van de kernleden van Tarentel. Krautrock van The Alps, de improv-synthband Moholy-Nagy met ook Trevor Montgomery, de experimentele rock van The Drift, … .

Langzaam kwam ook het solowerk van Montgomery onder de aandacht. Eerder was al het grotendeels akoestische solowerk onder het pseudoniem Lazarus. Daar bracht hij reeds drie goed onthaalde albums mee uit. En nu is er dit nieuwe project: Young Moon. Daarop versmelt hij zijn voorliefde voor donkere jaren 1980 synths met het ambacht van de sterkere singer-songwriter, genre Mark Kozelek (Red House Painters, Sun Kil Moon). Directe aanleiding voor dit album was de vrouw die hem plotsklaps op straat zette. Om over deze donkere periode te raken was er opnieuw de muziek als reddingsboei. Subtiele lagen synths worden over traag voortkabbelende gitaren geschoven. Montgomery zingt behoedzaam en mijmert. Zijn donkere levensvisie krijgt hier de bovenhand. De muziek kruipt langzaam onder de huid. Zijn rusteloze, bedachtzame ziel heeft zich weer een klein beetje gezuiverd.

youngmoonyoung.com

facebook

‘Navigated Like The Swan’ is uit op Western Vinyl.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!