Signalement: Yeon Sung

Als kind van ouders uit een getraumatiseerde generatie – die in een door Japan bezet Zuid-Korea opgroeiden – neemt de ontwerper/kunstenaar/onderzoeker Yeon Sung in haar werk een dekoloniale, activistische houding aan. Tijdens Sonic Acts organiseert ze een vier uur lange fietstocht rondom industrieterrein Het Hem. Met sensoren op haar fiets verzamelt ze zowel data over de fietser als haar omgeving. Op 23 maart zal ze zo via luidsprekers de menselijke invloed op zijn omgeving ten gehore brengen.
Interview - Yeon Sung / GC179

De praktijk van Yeon Sung (geboren in Zuid-Korea, woont en werkt in Nederland) mag je gerust hybride noemen: ze studeerde grafisch en industrieel design, en ontwikkelde zich vervolgens richting beeldende kunst en artistiek onderzoek. Op zaterdag 23 maart organiseert ze een fietstocht door het voormalige industrieterrein rondom Het Hem (Zaandam).

Het lichaam wordt een archief van luchtvervuiling.

Ontwerper/kunstenaar/onderzoeker Yeon Sung omschrijft zichzelf op haar website als het kind van ouders die deel uitmaken van een getraumatiseerde generatie. Van 1910 tot en met een groot deel van 1945, werd haar geboorteland Zuid-Korea namelijk bezet door Japan. Vanuit die gevoeligheid nam ze een dekoloniale houding aan, die haar praktijk sterk beïnvloedt. Deze achtergrond speelt ook mee in haar langetermijnproject, ‘The Matter Trilogy’ (vanaf 2019), waarin ze op zoek gaat naar verborgen verhalen en geschiedenissen.

Materie

Sungs onderzoek vertrekt vanuit specifieke, niet-menselijke materie. Denk bijvoorbeeld aan koper, dat centraal staat in ‘Rusty Odyssey’ (2019-2020), een project bestaande uit een film en een fysieke installatie. Beide draaien om de verborgen geschiedenis van drie koperen munten: de VOC-duit, Japanse sen en de Europese euro. Dankzij haar multimediale insteek, kan ze diverse – dekoloniale – perspectieven tonen op haar thematiek.
Voor Sonic Acts organiseert Sung een vier uur lange fietstocht, die verwant is aan haar interactieve project ‘Weathering Ports’ (vanaf 2023, een coproductie met V2_), dat onder meer op de recentste Dutch Design Week te zien was. Daarvoor voorzag ze een fiets van sensoren die zowel data verzamelden over de fietser, als over diens omgeving. Dat past ook bij een ander belangrijk aspect van haar praktijk: technologie inzetten die beschikbaar is voor een brede doelgroep.

Symfonie

Oorspronkelijk draaide dit interactieve werk om vervuiling op de Maasvlakte, een industriële zone binnen de haven van Rotterdam. Voor Sonic Acts wordt echter de omgeving rondom Het Hem verkend: een monumentaal industrieterrein met een militaire achtergrond. Sung betrekt bij deze onderzoekstocht het hele lichaam: van de trappende voeten tot de luisterende oren. Het menselijk lijf wordt zo een soort biologisch archief van luchtvervuiling.
Dat zit zo: de sensoren meten windrichting en -sterkte, evenals gifgassen en lichamelijke aspecten, waaronder hartslag en lichaamstemperatuur. Deze zaken worden allemaal beïnvloed door het weer en door luchtvervuiling. Vervolgens worden deze data in real-time omgezet naar wat Sung een symfonie noemt, ten gehore gebracht door luidsprekers die eveneens aan de fiets zijn bevestigd. Zo kun je al trappende ontdekken welke verborgen, materiële sporen de mens heeft achtergelaten in zijn omgeving.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!