728x90 MM

Signalement: Old Apparatus

oldapparatus 02
Old Apparatus

Het loont je identiteit geheim houden en met een dubstep-getinte plaat op de proppen te komen. Het verschafte Burial wereldfaam. Van Old Apparatus is enkel geweten dat zij een muziekproducerend collectief uit Oost-Londen zijn.
Ongeïnspireerde dubstepliefhebbers vergelijken Old Apparatus uit gemakzucht dan ook meteen met Burial. Als het collectief één ding bewijst met de luttele audiofiles die zij droppen op internet, dan is het wel dat sinds de release van ‘Archangel’ dubstep zo’n metamorfose heeft ondergaan, dat die vergelijking absoluut geen steek houdt. Maar dat wist je al.
Terwijl de grote massa de slepende beats van Magnetic Man en de pathos van James Blake als goud beschouwen, is de posse al sinds eind vorig jaar holderdebolder van dit mysterieuze gezelschap sinds zij op Soundcloud een zeventien minuten durende promomix dropte.

oldapparatus
Old Apparatus

Hun geluid leunt dichter aan bij de oudere garde van geluidexperimentalisten zoals Lustmord die begin jaren tachtig dub al introduceerde in zijn donkere industrial-ambient. In plaats van te focussen op vertraagde ritmes, opereert Old Apparatus liever in de lage basrijke dreunende gebieden met een occasionele percussie-aanval en wobble gevoel. Hierdoor sluimert Old Apparatus meer rond in dezelfde regionen als Demdike Stare of Raime.
Het is ook geen verrassing dat Old Apparatus bij het Londense Deep Medi Musik van Digital Mystikz-man Mala in de schuilkelder dekking zoekt. Een eerste zelfgetitelde EP verscheen eind januari. Deze werd meteen opgepikt door de Britse online muziekwinkel Boomkat. Zij smijten met vergelijkingen met Chasing Voices, Burial (zucht) en het oudere werk van Vex’d. Ook al zijn hun kritieken geschreven om te verkopen, is het ditmaal moeilijk om niet overstag te gaan na de woorden ‘f**king brilliant‘, want dat is het ook.
Net om die reden zijn de gebruikers van het Dubstepforum ook al weken op zoek naar de ware identiteit van Old Apparatus. Geruchten gaan dat Mowgli of Calibre achter de uitgekiende sound schuil gaan. Het geluid van Old Apparatus is te complex om beginnerswerk te zijn. Te imposant om te negeren.

En dan hebben we nog niets over het indrukwekkende artwork gezegd.

Meer info:

Old Apparatus
Deep Medi

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!