728x90 MM

Signalement: De Tuinen

Een poëtische naam als De Tuinen raakt aan je oerinstincten, aan dat vergeten plekje in je ziel dat je vroeger als kind zo enthousiast in bomen deed klimmen en door het gras deed rollen. Het is daarom een kleine domper wanneer blijkt dat dit muzikale pseudoniem in werkelijkheid geïnspireerd is op de gelijknamige keten van Nederlandse gezondheidswinkels, omdat hier goedkope new age cd’s worden verkocht.

detuinen
Albumhoes van debuut-ep 'Tuinen'

De Tuinen is het eenmansproject van Koen van Bommel, afkomstig uit het Zeeuwse Middelburg. De stad vormt de voedingsbodem voor zijn kosmische ambient, die hij zelf omschrijft als “tuinwave” – al geeft die andere omschrijving “haardcore” een veel passender indruk. Hij maakt opnames in de natuur en neemt deze vervolgens stevig onder handen op zijn laptop. Daarbij begraaft hij de oorspronkelijke geluiden diep in de nummers, en moet de luisteraar flink in de klankbedden wroeten om nog iets van de originele opname terug te kunnen horen.

Op deze wijze heeft van Bommel tot nu toe twee ep’s opgenomen, die beide gratis te downloaden zijn. De eerste, die simpelweg Tuinen heet, is de donkerste van de twee. Op deze plaat speelt het leven zich vooral ondergronds af: de klanken krioelen door de natte aarde als insecten. Je hoort pas echt wat er daar gebeurt als je je oor diep in het zand duwt. Op de tweede ep (II) zijn de paden in het tuintje wat keuriger aangeharkt, en houdt van Bommel sterker aan één lijn vast in de nummers. Hij heeft aandachtig laag op laag gestapeld en binnen de nummers lopen de klanken uitgekiend in elkaar over, wat ervoor zorgt zijn ambient erg organisch aanvoelt – al had iets meer wildgroei zijn muziek net iets levendiger kunnen maken. Ook thematisch lijkt hij het op de tweede ep iets dichter bij huis te zoeken. Waar de nummers op zijn debuut nog getooid zijn met uitzinnige titels als “The Fragments of Knowledge of the Final Truth”, vinden we op II nog slechts tracks als “Stapelwolk” en “Oranjezon”. Deze ep krijgt overigens ook nog een fysieke release bij het gloednieuwe label Haunted Cassette Tapes.

Van Bommel is vrijgevig met zijn muziek, maar daarentegen erg zuinig met verdere informatie. Hij laat de luisteraar vrij om zijn eigen pad te zoeken in de organische ambient. Daarom duurt het even om als luisteraar je weg te vinden in de drassige elektronica, maar het blijkt uiteindelijk de wandeling waard als er in de verte een prachtige horizon lonkt.

De beide ep’s zijn gratis te downloaden op http://detuinen.bandcamp.com/. Ook is hier een opname te vinden van het optreden van De Tuinen op het Avonduren-festival.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!