728x90 MM

NIEUWS: Angel Olsens nieuwe album ‘Burn Your Fire For No Witness’ uit op 17 februari 2014

Angel Olsen

Volgende week komt het nieuwe album van Angel Olsen uit op het Dead Oceans-label. De recensie van het nieuwe album lees je in Gonzo (circus) #119. Hieronder lees je het interview dat Benjamin van Vliet met Olsen anderhalf jaar geleden had.

Tijdloze schoonheid ontdekt door Bonnie ‘Prince’ Billy

Angel Olsen
Angel Olsen

De liedjes van singer/songwriter Angel Olsen klinken alsof ze er altijd al geweest zijn. Tijdloze country, folk en blues die zich van het heden maar weinig lijkt aan te trekken. Beluister zonder dat je de context kent haar ep ‘Strange Cacti’ (oorspronkelijk uitgebracht op cassette, met een zwart-wit, gekopieerd hoesje) en je weet niet of je naar een tijdgenote van Joni Mitchell luistert, naar oude bluesliedjes uit de jaren 1920 of toch naar iets recents. Olsens stem heeft sporen van de naïeve onschuld van jaren 1960 musicalzangeressen, maar haar loepzuivere, jodelende uithalen en stemontsporingen doen je rechtop zitten op je stoel. Invloeden haalt ze onder meer bij de Portugese folkzanger José Afonso, de country van Roger Miller en Loretta Lynn en bij folkzangeres Judy Dyble. Niet voor niets vroeg Bonnie ‘Prince’ Billy, de folkmysticus die ook zo buiten de tijd lijkt te (willen) staan, haar als achtergrondzangeres voor zijn meest recente tour en plaat ‘Wolfroy Goes To Town.’ Het leeuwendeel van de reacties daarop ging vervolgens niet meer over Oldhams liedjes, maar over wie toch die fantastische zangeres was.

Bij Oldham leerde ze haar stem opnieuw kennen, en leerde ze de intrinsieke waarde van liedjes waarderen, los van de maker: “Ik was laatst tegen een goede vriendin aan het klagen, ik weet niet meer precies waarover, en zij zei: ‘Hé, je zou eens naar je eigen liedjes moeten luisteren.’ Dat zette me echt op mijn plaats. Je kunt een liedje schrijven, maar dat maakt nog niet dat het van jou is.” Deze zomer brengt Olsen haar nieuwe plaat uit, ‘Halfway Home’, die ze maakte met Emett Kelly van The Cairo Gang en Bonnie ‘Prince’ Billy.

Live
4 april 2014, STUK, Leuven, www.stuk.be
5 april 2014, Motel Mozaique, Rotterdam, www.motelmozaique.nl
6 april 2014, Paradiso, Amsterdam, www.paradiso.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!