728x90 MM

Sfeerverslag: Jodelen in de Echokamer

Jodelen is springlevend. Dat bleek duidelijk in de niet alleen goed verwarmde, maar ook goed gevulde Echokamer. De menselijke stem stond centraal tijdens Echokamer #13 – de vijfde in de reeks gecureerd door Gonzo (circus). In samenwerking met De Player en Bart Plantenga (auteur van het boek ‘Yodel in Hifi’) werd het een vrolijke avond, met af en toe een melancholische toets.

Phil Minton
Phil Minton

Enige verwarring zaaien, daar houden ze bij De Player – en wij ook – wel van. Het publiek moest dus een stoelendans aangaan om de menselijke stem te kunnen horen galmen uit alle hoeken en krochten van de gigantische ruimte van Mediamatic in de Van Gendthallen. Gelukkig waren er net voldoende stoelen voorhanden.

Eerst nam auteur Bart Plantenga ons mee op wereldreis langs de verschillende verschijningsvormen van jodelen: van jodelende Chinese theepluksters tot een jodelende Jacques Dutronc.  Ook in de vele talentshows – van Nieuw-Zeeland tot Korea – wordt wat afgejodeld, en jodelende katten bestaan ook, ja heus.

Na Plantenga volgde ongetwijfeld het hoogtepunt van de avond – de befaamde Engelse bariton Phil Minton die al jodelend een stuk van John Cage bracht. Niet alleen zijn stem, maar ook zijn lijf wrong zich in de meest onverwachte bochten (zie video).

Na de pauze vertelde Bernhard Betschart aan de hand van enkele home movies over de jodeltraditie die hij en zijn zussen met de paplepel kregen ingegoten. En hij demonstreerde tal van melodieën – van uitbundig tot melancholisch. Aan het slot van de avond volgde een verstilde jodelperformance van Myriam van Imschoot & Doreen Kutzke.

En daarna echoden de meningen van de aanwezigen nog lang door de ruimte. Kletsen is – naast jodelen – immers een van de manieren waarop de menselijke stem kan worden gebruikt. Een ideetje voor de volgende aflevering, misschien.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!