728x90 MM

ROAD TO INCUBATE 2013: Dalhous – De duistere zomer van twee Schotten

Het Schotse Dalhous heeft de duistere elektronica achter zich gelaten. Het duo liet dit al horen met hun ep uit 2012, maar hun eerste echte album maakt dat pas echt duidelijk. Of toch niet?

Dalhous
Dalhous

Over het verleden praten ze liever niet meer; het Schotse dj-duo Dalhous leeft in het nu. Het tweetal heeft immers nu pas het eerste volwaardige album uit. Toch moeten we eerst het verleden van Marc Dall en Alex Ander vertellen om het heden te begrijpen.
De twee Schotten begonnen in 2010 onder de naam Young Hunting. Spookachtige, langgerekte nummers met intimiderende kerkorgels en Afrikaans gezang echoënd in de verte. Het leek Dall en Ander voor de wind te gaan, maar toch moest het anders. Ander: “Onze interesses en idealen waren zo veranderd, dat we opnieuw moesten kijken naar wat ons interesseerde in het maken van muziek.” Dall: “We wilden terug naar het geluid dat we acht jaar eerder maakten. Dat was waar het allemaal mee begon.”
De twee startten in 2012 een heel nieuw project, waarbij een nieuwe naam noodzakelijk bleek. Het eerste teken van leven is een ep genaamd ‘Mitchell Heisman’, vernoemd naar de Harvard-student die in 2010 zelfmoord pleegde en postuum een suïcidaal manifest van tweeduizend pagina’s rondmailde naar al zijn contacten. Nee, ook met Dalhous kiest het duo niet voor de opgewektheid van het leven, maar het is wel het begin van iets nieuws. Ander: “We zijn bewust van het koude en industriële geluid van Young Hunting afgestapt; het beperkte ons. De nummers op de ep zijn eigenlijk het begin van een nieuwe koers, dit hadden we dus ook nooit met Young Hunting kunnen maken.”
De eerste Dalhous-langspeler heet ‘An Ambassador for Laing’ en is volgens Dall en Ander een zomerse plaat. En inderdaad, Dalhous heeft eindelijk afstand gedaan van de donkere elektronica, maar toch is de plaat wederom in nevelen gehuld. Dall: “Als uitgangspunt voor de sfeer op het album hebben we de beperkte documentatie over psychiatrie uit de tijd van de Schotse psychiater R.D. Laing gebruikt. ‘An ambassador for Laing’ is de beschrijving van zijn patiënt Mary Barnes, die later een succesvol kunstenaar werd.” Ze hebben het geprobeerd, maar Dalhous zal altijd blijven vasthouden aan de duistere kant van het leven.

Meer info? www.incubate.org

Dit artikel verscheen eerder als signalement in Gonzo (circus) #116.
Meer lezen? Bestel hier Gonzo (circus) #116

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!