728x90 MM

ROAD TO INCUBATE 2013: Condor Gruppe – Vette surfsoundtracks

Met een opmerkelijke democassette lanceerden gitarist Michiel Van Cleuvenbergen en bassist Jan Wygers eerder dit jaar Condor Gruppe, een groovy mix van krautritmes, surf en soundtracks uit de jaren 1970.

Condor Gruppe - Foto: Christophe Van Rietvelde
Condor Gruppe – Foto: Christophe Van Rietvelde

Al een aantal jaar spelen Van Cleuvenbergen en Wygers zij aan zij bij Creature With The Atom Brain. Jaren geleden rijpte het idee om daarnaast iets te doen rond de melodieën van Italiaanse filmcomponisten zoals Bruno Nicolai en Ennio Morricone. Hun soundtracks worden – deels terecht natuurlijk – geassocieerd met cheezy melodrama, maar Van Cleuvenbergen en Wygers vielen voor het donkere, spooky randje en de bizarre klanken die de grootmeesters er bij gelegenheid instopten.
Vorige zomer kreeg het project dan eindelijk vorm; Van Cleuvenbergen vertaalde de ideeën in zijn hoofd naar ruwe thuisopnames, daarna werden bevriende muzikanten uitgenodigd om de nummers verder uit te werken. Met drummer Krist Torfs (White Circle Crime Club) en gitarist Milan Warmoeskerken (Flying Horseman, Mittland Och Leo, Blackie And The Oohoos, Beach) namen ze de vier nummers op die begin dit jaar op hun democassette verschenen. De laatste aanwinst is gitarist-toetsenist Kris Delacourt, wat nieuwe mogelijkheden oplevert doordat hij ook met de banjo overweg kan.
De opnames zijn tot nu toe allemaal eigen composities – al sluipt er hier en daar een bekend motiefje in – maar live worden ook bewerkingen gespeeld. Aan bod komt onder meer ‘Tutti I Colori Del Buio’ (‘All The Colors Of The Dark’) van Bruno Nicolai, ook wel bekend door de versie van Grails.
Vrijwel direct na de demorelease heeft Condor Gruppe een 7inch uitgebracht, de eerste in een reeks van vier of vijf singles die staan gepland. ‘Ondt Blod’ is ontstaan uit een fluitmelodietje dat Van Cleuvenbergen in eerste instantie bedacht voor kinderen, als begeleiding bij een documentaire over de dodo. Op de B-kant staat ‘Bloedhond’, een bewerking van het nummer door Tim Vanhaemel. In het najaar volgt tweede single ‘Diggin’ For Gold’ met hetzelfde concept, waarvoor Soulwax-drummer Steve Slingeneyer een alternatieve versie levert voor de B-kant.

Meer info? www.incubate.org

Dit artikel verscheen eerder als signalement in Gonzo (circus) #116.

Meer lezen? Bestel hier Gonzo (circus) #116

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!