728x90 MM

Rewire 2022 lost eerste namen

De herinneringen aan de offline editie van Rewire afgelopen september zijn nog vers. Maar het festival in Den Haag lost nu al de eerste namen voor de editie van 2022. Die vindt plaats van 7 tot 10 april 2022.
Meredith Monk - (c) Christine Alicino

De herinneringen aan de offline editie van Rewire afgelopen september zijn nog vers. Maar het festival in Den Haag lost nu al de eerste namen voor de editie van 2022. Die vindt plaats van 7 tot 10 april 2022.

Voor het programma van haar elfde editie gaat Rewire Festival het weer zoeken in diverse hoeken van vooruitstrevende en genre overstijgende muziek. De uiteenlopende projecten zullen verspreid over heel Den Haag plaatsvinden. Eén van die plekken is de nieuwe podiumkunstenzaal Amare.

Legende

Er wordt een speciaal focusprogramma gewijd aan de Amerikaanse levende legende Meredith Monk. Al decennia is zij actief in zowat alle kunsttakken. Muziek, film, theater, beeldend kunst, … . Haar werk is altijd baanbrekend en relevant. Op Rewire zijn er speciale uitvoeringen te horen van ‘Memory Game’ en ‘Cellular Songs’. Dit focusprogramma wordt binnenkort nog verder uitgebreid.

Nog zo een pionier is Ryoji Ikeda. Tien percussionisten die samen over honderd cymbalen beschikken zullen zijn ‘100 Cymbals’ ten gehore brengen. Ook uit Japan komt de geluidskunstenaar FUJIIIIIIIIIIITA. Hij brengt een meditatieve performance met orgel.

Rewire presenteert ook de wereldpremière van een aantal werken in opdracht. Zo brengen de Keniaanse producer Slikback en de Londense visual artist Weirdcore voor het eerst het resultaat van hun samenwerking. Ongetwijfeld een intense ervaring vol weerhaken. Weirdcore gaat trouwens ook samenwerken met The Caretaker.

Kosmisch

Op de affiche van Rewire ook weer heel wat vrouwen die boeiend nieuw muzikaal werk presenteren. Footwork boegbeeld Jana Rush brengt haar experimentele en persoonlijke album ‘Painful Enlightenment’ mee uit Chicago. Mabe Fratti komt uit Guatemala en versmelt op intieme experimentele wijze cello en zang. Circuit des Yeux zal een lokaal kamermuziekensemble onder de arm nemen om haar epos ‘-io’ te presenteren. Na zeven jaar keert Grouper terug op Rewire om de wondermooie liedjes van ‘Shade’ te brengen. Jenny Hval zal zorgen voor een portie eigenzinnige en conceptuele pop.

Er gebeurt ook heel wat boeiends in de kosmische jazz regionen. Zo zal jaimie branch haar meesterwerken ‘Fly or Die’ en ‘Fly or Die II’ in een performance gieten. En dat Sun Ra nog altijd een sterke invloed heeft zal je kunnen horen in de performances van Bitchin Bajas en M Lamar.

Meer namen, info en tickets: www.rewirefestival.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!