728x90 MM

RECENSIE: Dansen in Het Bos met Mittland Och Leo

Dat het de proporties die het project vandaag de dag bezit zouden aannemen, hadden Joke Leonare en Milan Warmoeskerken ongetwijfeld niet verwacht toen ze Mittland Och Leo in het leven riepen als collectief alias voor een La Bamba-cover.

Maar de unieke sound van het duo maakte dat ze in geen tijd uitgroeiden tot een ware publiekslieveling in Antwerpen en ver daarbuiten. Die support wordt nu beloond met een eerste langspeler: Optimists.

“Ik vond het altijd jammer dat niemand danste op de shows van Mittland Och Leo.” Dixit Warmoeskerken in Gonzo (circus) #121. Het leek wel alsof het publiek in Het Bos, waar Optimists werd voorgesteld, een herkansing kreeg. De sobere discolichtjes die heen en weer schommelden over de muren van de donkere zaal maakten dat men zich plots in een dancing uit de jaren 70 waande. Een setting die overigens mooi aansluit bij het nostalgische element dat in de muziek van Mittland nooit echt ver weg is.

Het spreekt voor zich dat er vooral nieuw werk gebracht werd, al voelde dat niet noodzakelijk onbekend aan. Aan de essentie van Mittland Och Leo is er voor de LP dan ook niet al teveel geprutst: simpliciteit, melodie en dromerige synthlijnen staan nog steeds centraal.

Daarmee is evenwel niet gezegd dat het duo zichzelf sinds La Bamba alleen maar herhaalt. Structureel gezien is er wat meer variatie doorheen de verschillende nummers en het geluid is professioneler. De bassen zijn wat dieper, de beats een tikkeltje harder, maar het resultaat blijft gewoon op en top Mittland. Ze zijn gegroeid, zoveel is zeker, maar gelukkig niet vervreemd van zichzelf.

Een tevreden publiek, maar ook op het podium was het enthousiasme bijzonder groot. En dat speelplezier on stage vertaalde zich naar een zaal waar zelfs enkele eerste, twijfelende, danspasjes werden gezet.

Gezien: Mittland Och Leo, Het Bos Antwerpen, 3 oktober 2014
Foto’s: Mark Rietveld

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!