728x90 MM

TIP: Awakening Woods: de betovering van het Klankenbos

Bevende bomen, een rietvijver met vibrerende vaten en een muziekale stoel die trilt van zodra je erop gaat zitten. Alleen al daarom mag u de zomerexpo in het Neerpeltse Klankenbos niet aan u voorbij laten gaan.

Het concept is uniek in Europa. Een natuurgebied vol grote en kleine kuntwerken die geluid produceren en de bezoekers met zachte hand dwingen om te luisteren en om die luisterervaring ook echt bewust te beleven. Een ‘klankenbos’, niets meer en niets minder, en dat in Neerpelt, vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens.

Berken met trilmotor

Awakening Woods
Awakening Woods

Bevende bomen. Zo zou je het werk van het Amsterdamse Staalplaat Soundsystem – het platform van geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn – en Lola Landscape Architects kunnen samenvatten. Het gaat meer bepaald om vierentwintig berken, elk uitgerust met een trilmotor die van op afstand bediend kan worden. De bomen trillen zodra de motoren aangezet worden en een gecontroleerd ritselend bladerdek – er werden composities voor geschreven – overmeestert de bezoeker.

Tony Di Napoli fleurt het bos op zijn beurt op met een chaise résonnante, een houten bank die vibreert en geluid produceert wanneer iemand erop gaat zitten. Onder de bevindt zich een houten kist met zes gestemde staven uit kalksteen. Wie zich in de buurt van de bank begeeft, activeert een mechanisme waardoor de bank en de staven gaan trillen. Buizen met dezelfde eigenfrequenties als de staven, brengen de klank bovengronds. Wie zich neerploft op de bank, hoort niet alleen geluid, maar voelt dat ook.

Singing Pools

De derde aanwinst van de permanente collectie nam de Britse Caroline Locke voor haar rekening. Daarvoor plaatste ze drie ondiepe vaten in een rietvijver. De bodems van de vaten bevinden zich net onder het wateroppervlak. Wanneer bezoekers dichterbij komen, beginnen de vaten te vibreren en veroorzaken zo golfpatronen en rimpelingen in het water. Singing Pools wil de essentie van geluid uitdrukken: bewegingen in de tijd, energietransmissie via vibraties.

De tijdelijke aanwinsten omvatten werk van Rudi Knoops, die iets brengt met spiegelstructuren en klankprojecties, en werk van het duo Carolina Goradesky en Filip Daniels. Zij gingen op zoek naar de verloren geluiden en ervaringen uit de inmiddels gesloten mijn van Winterslag. Met het resultaat van die zoektocht maakten ze verschillende unieke composities.

Klankenbos kwam er in 2005 op initiatief van Musica. Er zijn tien tien vaste en drie mobiele klankinstallaties. Awakening Woods gaat door in het kader van Manifesta 9 – Parallel Events.

Meer info

Awakening Woods – Klankenbos Summer Expo
Dommelhof Theater, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
20/07/12 tot 26/08/12
de toegang is gratis

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!