728x90 MM

Pukkelpop 2012: Welcome back, Grandaddy

Vondelpark 01
Vondelpark - Foto: Maarten Timmermans

Aangenaam verrast door de live set van Vondelpark. De jongens uit Londen trekken hun naar postdubstep neigende beats uit de slaapkamer het podium op. Net als Alt-J gisteren waren ze aangenaam verrast door de opkomst in de broeierig hete Castello. En net als Alt-J maken ze muziek van het hier en nu. Beats en gitaren zoeken naar een balans. De conclusie kan dan ook een beetje gelijklopend zijn. Nog schaafwerk, maar nu al moeite waard.

The Walkmen komen uit New York en brachten onlangs hun nieuwe plaat ‘Heaven’ uit. De heren hadden zich keurig in het pak gestoken. Niet echt een goed idee bij deze temperaturen. Bij zanger Hamilton Leithauser zagen we al snel een hemd verworden tot één grote okselvijver. Ben Crabbé, eat your heart out. Net als op de plaat klinkt de americana/indierock hier behoorlijk braaf.

Sascha Ring stond op Pukkelpop met Apparat Band. Geruggesteund door één gitarist, een toetsenist en een drummer bracht Ring géén repetitieve elektronica meer, maar volbloed popsongs die niet vies waren van het grote gebaar. Tijdens de instrumentale passages dwaalden onze gedachten nu en dan af naar Holy Fuck. Maar als wij nog iets van Apparat opleggen, zal het toch iets in de repetitieve sfeer zijn.

Grandaddy 01
Grandaddy - Foto: Maarten Timmermans

Wij zijn doorgaans zeer op onze qui-vive als het op reünie-tournees aankomt, maar de passage van Grandaddy wilden wij voor geen goud missen. ‘Welcome Back’ van John Sebastian diende als intro: cheesy maar welgemikt. Wat volgde was niet meer of niet minder dan een vriendelijke walkover. ‘Summer Vibe’, ‘Summer Here Kids’, ‘The Crystal Lake’, AM 180′, ‘Hewlett’s Daughter’ passeerden allemaal de revue in excellente versies. Eén bis kregen we, maar wat voor één. Wanneer de band na de intro die heerlijke suite ‘He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot’ inzette, daalde er een gevoel van collectief geluk neer over de Marquee: overal lachende gezichten en de zon die onder de rand van de tent lekker zacht in de nekken brandde. De chef van een bevriend webmagazine begroette ons met – “ik heb Grandaddy voor een deel gemist want ik wilde per se Keane zien – die mannen weten nog hoe je melodieën moet schrijven”. Elk zijn meug, natuurlijk, maar wij zijn blij dat ons poporgasme Grandaddy was en niet die dikkerdjes uit Engeland.

Onderweg naar het pershok kruisten we nog het pad van Jan Smeets, organisator van Pinkpop. Vraagje Jan, ken je iets van de bands die hier staan? Al gezeurd dat er teveel podia staan? Moet je nog niet in je bed liggen?

(sb, ldw en mt)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!