728x90 MM

TIP: boekpresentatie Poème électronique

TIP: Op de Brusselse EXPO'58 werd in het Philipspaviljoen Le poème électronique vertoond, een mijlpaal in de geschiedenis van de elektronische kunst en muziek. Wat het publiek destijds meemaakte was wat pioniers Le Corbusier, Edgard Varèse en Iannis Xenakis in gedachten hadden. Op 27 mei wordt in EYE (Amsterdam) een reconstructie uit de doeken gedaan van de ontstaansgeschiedenis van het legendarische paviljoen.

In 1958 werd op de Brusselse Wereldtentoonstelling in het daarvoor speciaal ontworpen Philipspaviljoen de multimediavoorstelling Le poème électronique vertoond. Wat het publiek destijds meemaakte was niet geheel in overeenstemming met hetgeen Le Corbusier, Edgard Varèse en Iannis Xenakis voor ogen had gestaan.

In ‘Van Harmonie naar Chaos: Le Corbusier, Varèse, Xenakis en Le poème électronique,
brengen architect Jan de Heer en componist Kees Tazelaar het ontwerpproces van dit multimediaspektakel in kaart. Daaruit blijkt dat opdrachtgever Philips een eigen idee had over een spel van kleur-licht-geluid dat botste met de plannen van de ontwerpers. In het boek komen het pionierswerk van de drie ontwerpers aan bod zoals de architectuur van het paviljoen dat niet teruggreep naar een traditionele vorm maar tot doel had het publiek met spektakel te omgeven, de uitwerking van hun ideeën over ruimte en elektronica in de muziek en de tot in detail uitgewerkte visuele show van Le Corbusier. Een boek inspirerend voor ontwerpers van multimediavoorstellingen, voor architecten, vj’s en dj’s, componisten, en geïnteresseerden in multimedia kunst.

Op 27 mei vindt in Filmmuseum EYE vanaf 14u45 een symposium plaats met bijdragen van

Blandine Joret, Jan de Heer en Kees Tazelaar. Om 16u00 verzorgt Slagwerk Den Haag in bar-restaurant/Arena een uitvoering van twee delen uit Pléïades van Iannis Xenakis. Daarnaast wordt Vanaf 17.00 tot 18.00 uur wordt een aantal keren de reconstructie van Le poème électronique vertoond.

Meer informatie vind je op de website van EYE Filmmuseum.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!