728x90 MM

REVIEW: Patterns + Pleasure Festival, Amsterdam – Dag 3: Symposium

In het ochtendsymposium van 28 september presenteert het Nederlands duo Gerco Hiddink  en Rutger Zuydervelt hun bijzondere vinyl uitgave ‘Bridges’ en gaat de Britse schrijver en muzikant David Toop in op het onderwerp improvisatie.

Steim Bridges
Bridges (Foto: STEIM)

De Nijmeegse vormgever Gerco Hiddink en muzikant Rutger Zuydervelt (alias Machinefabriek) praten uiterst onderhoudend over hun gezamenlijk project: twee fraai uitziende 12 inch picture discs getiteld ‘Bridges’. Aan de basis hiervan ligt een stelling die Hiddink uitermate intrigeerde: kun je uitgaande van design ook muziek maken. Anders gezegd zoek bij de vormgeving van je plaat passende muziek. Zo zien we Hiddink op zijn fiets een viertal bruggen bezoeken en filmen in zijn woonomgeving (Nijmegen-Sinderen). Van de meest kenmerkende zaken van de bruggen heeft hij stills gemaakt en die concentrisch op de platenhoes aangebracht. Maar ook op de picturedisc komen ze terug. Nadat hij het ontwerp klaar had benaderde hij Zuydervelt. Deze bezocht op zijn beurt ook al de bruggen en maakte er fieldrecordings. Deze stuurde hij, onbewerkt, naar een groot aantal (improvisatie) muzikanten als Jim Denley en Jon Mueller, met de vraag bij deze omgevingsgeluiden muziek te maken. Zo ontstonden er een soort duo’s bestaande uit een muzikant en een brug. Het bijzondere eindresultaat is schitterend verpakt in een tot 250exemplaren gelimiteerde 12 inch verpakking.

David Toop gaf ons een voorproefje van zijn komend boek over improvisatie. Hij vertelde dat hij in 1976 solliciteerde als gitarist bij de band This Heat. Tegelijkertijd met gitarist Allan Holdsworth. Deze jazzrocker begreep helemaal niets van de improviserend David Toop! Onder het motto “improvisatie heeft te maken met geluid” liet Toop ons vervolgens enige lichtbeelden zien, en horen, van oude muziekinstrumenten uit de niet-westerse wereld maar ook zoals ze voorkomen op schilderijen van Picasso en Nicolaas Maes. Hij vertelde verder over de grote improvisatiesessie die hij houdt in de Tate Gallery met iedereen die maar een instrument kan vasthouden. Ook hield hij ons voor dat improvisatie niet gebonden is aan grenzen of regels en daarom ingaat tegen alles wat van vaste waarde is in onze samenleving. Kortom genoeg intrigerende uitspraken om ons te doen uitzien naar zijn nieuwe boek.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!