728x90 MM

Oorstof presenteert: Summer Bummer 2017

Oorstof, de organisatie, die sinds een drietal jaar het scherpste uit de jazz en vrije improvisatie én het spannendste uit de rest van de internationale underground op allerlei Antwerpse podia pleuren, heeft een tweede editie klaar van hun Summer Bummer festival, en wel nu zaterdag 26 en zondag 27 augustus in het Antwerpse Zuiderpershuis.

Oorstof, de organisatie, die sinds een drietal jaar het scherpste uit de jazz en vrije improvisatie én het spannendste uit de rest van de internationale underground op allerlei Antwerpse podia pleuren, heeft een tweede editie klaar van hun Summer Bummer festival, en wel nu zaterdag 26 en zondag 27 augustus in het Antwerpse Zuiderpershuis.

Het eerste Summer Bummer festival was al een behoorlijk eclectische aangelegenheid – gaande van het St. Francis Duo (Stephen O’Malley en Steve Noble), over jonge Antwerpse honden als C. Young (Milan Warmoeskerken), Joachim Badenhorst en Gino Coomans, Lieven Martens en Floris Vanhoof, tot een trio van Brian Chippendale (Lightning Bolt), Massimo Pupillo (Zu) en Mats Gustafsson (The Thing, Fire!) en het afsluitende Earth. Een memorabele avond, die nu dus een – minstens even eclectisch –  vervolg krijgt.

Zaterdag

Bill Orcutt (foto Hans van der Linden)
Bill Orcutt (foto Hans van der Linden)

Op zaterdag worden de feestelijkheden geopend door een vrouwelijk trio van Belgische bodem: Farida Amado (nog niet zo lang geleden op een Oorstofavond, als deel van Nystagmus), Audrey Lauro (Champ d’Action) en Hanne De Backer (Gabbro). Brahmen Raag zijn David Edren (DSR Lines) en Glen Steenkiste (Hellvete), die zich op de as tussen Antwerpen en Sint-Denijs Westrem van harmonium en modulaire synths bedienen. De twee waren onlangs in residentie in de Oorstof studio, dus hun concert krijgt ongetwijfeld nog een vervolg in vers plaatmateriaal.  Next Up: Yves De Mey, die we u hopelijk niet moeten voorstellen.

Steve Noble tekende ook aanwezig op de eerste editie van het festival, toen in duo met Stephen O’Malley – de opname van die set is overigens nog steeds verkrijgbaar bij Dropa Disc. Voor de editie 2017, treedt hij aan in het gezelschap van Johan Berthling (Fire!) en Martin Küchen (Angles 9). Na drie onovertroffen akoestische gitaarplaten, speelt Bill Orcutt tegenwoordig weer elektrische sets. Op basis van de youtube-filmpjes die we al zagen, hebben we er alle vertrouwen in dat zijn set zaterdag weer niks minder dan bloedstollend zal zijn. De eerste dag van Summer Bummer wordt afgesloten Wolfgang Voigt (Kompakt) die na anderhalf decennium zijn oude GAS pseudoniem nog eens bovenhaalt (zie ook het eerder dit jaar verschenen ‘Narkopop’).

Zondag

Oren Ambarchi (foto Hans van der Linden)
Oren Ambarchi (foto Hans van der Linden)

Dag twee wordt geopend door lokale helden Elko Blijweert & Frans Van Isacker. Dat duo bracht twee jaar geleden ‘Atlajala Land’ uit, een gitaar-sax plaat waar wij nog regelmatig naar teruggrijpen. Oorstof heeft een traditie van het mixen van gevestigde namen en jong lokaal talent. Niels Van Heertum valt ondertussen al bijna een gevestigde waarde te noemen, maar hij is alleszins ook nog steeds jong. Van Heertum zal optreden in duo met de Nederlandse kornettist Eric Boeren en dat zou wel eens een heel mooi resultaat kunnen opleveren.

Nu Steve Noble er toch is, kan hij net zo goed een derde Summer Bummer concert aan zijn cv toevoegen, en dus speelt hij op zondag samen met saxofoniste Julie Kjaer (Paal Nilssen Love’s Large Unit) en bassist John Edwards. Poulomi Desai zal vervolgens voor ons een even grote verrassing zijn als voor u, maar wij zijn helemaal klaar voor haar geprepareerde sitar, field recordings en huis-tuin-en keukennoise.

Als er al een hiërarchie in de lineup zit, is er op zondag alleszins sprake van een dubbele headliner. Te beginnen met de quasi legendarische brombeer-saxofonist Peter Brötzmann, die samen met zijn bijna aangetrouwde trompettist Toshinori Kondo en pedalsteel-gitariste hors catégorie Heather Leigh zal spelen. De laatste keer dat Brötzmann op Oorstof speelde, richtte zijn sparring partner Paal Nilssen-Love een woordje tot het publiek, wat door Brötz al snel werd afgebroken met iets in de strekking van “enough bullshit already”. De polls zijn nu geopend met de vraag “hoeveel woorden zal Peter tot het publiek richten”. Summer Bummer editie twee zal worden afgesloten met een soloset van niemand minder dan Oren Ambarchi. Wie ‘s mans set twee jaar geleden in Vooruit (ook al een Oorstof-avond) mocht ondergaan, weet dat dat memorabel zou kunnen worden.

Het festival gaat overigens vergezeld van een platenbeurs (standjes van Dropa Disc, Morbus Gravis, Instant Jazz, Rotkat, Knotwilg, Timo Van Luijk en Sloow Tapes) en naar goede gewoonte is het verkrijgbare eten “home made” en “slow”.

Info & tickets

www.soundinmotion.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!