728x90 MM

NIEUWS: Peter Bruyn Penning voor de eerste keer uitgereikt

Afgelopen vrijdag heeft journalist Peter Bruyn in Rotterdam een nieuwe cultuurprijs ontvangen, die tevens zijn naam draagt. Bruyn kreeg de prijs voor zijn werkzaamheden op het gebied van de populaire muziekcultuur. De prijs is vernoemd naar de winnaar en zal door het leven gaan als de Peter Bruyn Penning.

penning
Vlnr: Peter Bruyn, Haio Doorn (Worm), Gé Huismans (Gonzo (circus)) en Florian Cramer.

Ter gelegenheid van de uitreiking hield Peter Bruyn een speech over de waarde van journalistiek anno 2013. De hele speech ‘Waar, van waarheid naar handelswaar. Of: De noodzaak van een tegencultuur’ kun je hier lezen.

Uit het juryrapport: “Peter Bruyn heeft zich de afgelopen decennia bewezen als de meest geïnformeerde journalist op het gebied van populaire muziekcultuur. Niet alleen is hij onvermoeibaar in het bezoeken van concerten, festivals en andere activiteiten, ook slaagt hij erin altijd de inhoudelijke kern te benoemen en deze zonder dedain te becommentariëren. Van intieme free jazz extravaganza in kleine achterafzaaltjes tot grote stadionconcerten, Peter Bruyn is er altijd en overal. De grote variatie aan onderwerpen, de gave om binnen een tumulteuze beroepspraktijk toch relevante vragen te stellen en interessante antwoorden te ontlokken, is iets wat niet anders dan ontzag en bewondering kan en moet wekken. Peter Bruyn is bij Knalpot èn Britney Spears, en laat zich in beide gevallen niet afbrengen van zijn eigen, doortimmerde visie.”

De uitreiking vond plaats in WORM te Rotterdam tijdens een feestelijke gala-avond, waartoe Bruyn carte blanche kreeg. Hij stelde een Nederlands-Belgisch programma samen dat nieuw licht werp op het aloude métier van singer-songwriter.

De prijs is een intiatief van cultuurcentrum WORM en Gonzo (circus). In de november-december editie van Gonzo (circus) staat een uitgebreid interview met Bruyn. Ook ontving Peter Bruyn een erelaureaat van de WORM Parallel University.

Foto’s: Stijn Berer

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!