728x90 MM

NIEUWS: Gloednieuw Fading Trails Festival aangekondigd met o.a. Lower, Alasdair Roberts en The Garden (Diverse locaties, 31/01/2014 – 2/02/2014)

Speuren naar ondergesneeuwde helden en broeinesten vol talent

Een festival met een dwarse programmering die zich niets aantrekt van dwingende genrekaders of publiekstrekkers; het is iets wat wij van Gonzo (circus) toejuichen. Het is daarom dat we nu al reikhalzend uitkijken naar Fading Trails, het nieuwe, rondtrekkende minifestival dat begin 2014 drie Nederlandse steden zal aandoen; Deventer, Middelburg en Utrecht.

De festivalnaam refereert aan het tweede studioalbum van Magnolia Electric Co, een project van de in het voorjaar overleden Jason Molina. Dat de organisatie koos voor een verwijzing naar juist dít album zegt mogelijk iets over wat we van de komende line-up mogen verwachten. Voor ‘Fading Trails’ bracht Molina namelijk negen nummers bijeen die afkomstig waren van vier geheel verschillende opnamesessies die oorspronkelijk waren bedoeld voor vier afzonderlijke albums. Niet gehinderd door dwangmatige pogingen naar samenhang heeft deze werkwijze misschien juist wel dáárom een sterk en toch compleet album opgeleverd.

Dat de Schotse folk van de door critici gelauwerde, maar toch enigszins ondergewaardeerde Alasdair Roberts op één festivalaffiche staat met de neo-punk van twee opkomende it-boys, verraadt dat onze eerste ingeving wel eens juist kon zijn…

De vier tot nu toe bevestigde namen zijn:

Lower

LOWER
LOWER

De Deense hoofdstad Kopenhagen is de laatste jaren uitgegroeid tot een broeinest van interessante bands. Denk maar aan bands als Lust For Youth, Vår en – misschien wel de bekendste naam – ICEAGE. Bands die duidelijk zijn beïnvloed door de postpunk en aanverwante muziekstijlen uit de donkere jaren 1980. Eén ep en één gezamenlijk optreden was voor ICEAGE-frontman Elias Bender Rønnenfelt genoeg om Lower uit te roepen tot de beste band van Kopenhagen. Die ep, ‘Walk On Heads’, telt dan ook vier nummers die uit de boxen knallen. Hopelijk volgt er snel meer werk. Misschien wel rond Fading Trails?

Alasdair Roberts

De in Duitsland geboren Schotse folkmuzikant Alasdair Roberts brengt al twintig jaar platen uit. Samen met twee kompanen vormde hij de cult-indieband Appendix Out. De laatste tien jaar werkt hij vooral solo, waarbij hij zijn door traditionele Keltische folk en drones beïnvloedde nummers steeds verder nuanceert. Voor een aantal van zijn platen werkte hij samen met Will ‘Bonnie Prince Billy’ Oldham. Dat de man op een festival staat dat vernoemd is naar een album van Jason Molina mag niet verwonderen. Ze werkten vroeger samen, ook Roberts coverde ‘Erie Canal’ van diens Songs: Ohia voor een benefietalbum dat na de dood van Molina verscheen. Een bloedstollend mooie versie trouwens.

Hiss Golden Messenger

Hiss Golden Messenger
Hiss Golden Messenger

Op hun vierde album krijgt het uit North Carolina afkomstige duo Michael Taylor en Scott Hirsch de hulp van Phil Cook (Megafaun) en Nathan Bowles (Black Twig Pickers). Mooi volk als je het ons vraagt, en met die laatste kon je trouwens een interview lezen in Gonzo (circus) #114. Het resultaat van die samenwerking is ‘Haw’, een zeer mooie, traditionele americanaplaat. Liefhebbers weten dus waar ze terecht kunnen.

The Garden

Een identieke tweeling uit Orange County, waarvan minstens één helft regelmatig in vrouwenkleding opduikt? Dat moeten de broertjes Shears van The Garden zijn. Samen spelen ze korte, opzwepende punknummers op hun ruimschoots opgemerkte debuutalbum ‘The Life And Times Of A Paperclip’, dat deze zomer verscheen bij Burger Records. Ze zijn ook al gesignaleerd in hèt punkhol van Los Angeles, The Smell.

Fading Trails is geïnitieerd door Belmont Bookings, in samenwerking met Sedate Bookings, Burgerweeshuis Deventer, De Spot Middelburg en Ekko Utrecht.
Het festival vindt plaats op 31 januari in Deventer, 1 februari in Middelburg en 2 februari in Utrecht. Meer info: Belmont Bookings.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!