728x90 MM

REVIEW: Nieuwe serie elektronische muziek in SMART Project Space

SMART Project Space in Amsterdam is een ideale zaal voor elektronische muziek. Na een klein jaar van inactiviteit op het gebied van muziek is er sinds afgelopen maand mei weer sprake van een regelmatige programmering van concerten en performances. Deze avonden worden onder de noemer van SPSound events georganiseerd door Roland Spekle, kenner van experimentele muziek en o.a. verbonden aan The Night Of The Unexpected. Op 2 september presenteerde SPSound de Duitser Oval en het Nederlandse duo BMB con.

Markus Popp = Oval

Oval 2 sept
Oval

Oval is het alter ego van Markus Popp, één van de originators van de glitch in de elektronische muziek. In SMART staat hij voor zijn laptop met zijn linkerhand op zijn muis en bij zijn rechterhand een klein mixertje. Zijn glitches, clicks en cuts spetteren kraakhelder de speakers uit. Vergeleken bij deze weldadige electronica valt de videoprojectie tegen. Het is een soort gekleurde streepjescode die niet echt bij de muziek lijkt aan te sluiten. Markus Popp verdeelt zijn set in veel korte nummers, zoals hij dat ook doet op zijn laatste album ‘O’ (2010). Op den duur echter begint dat korte te vervelen. Net als je lekker in een nummer zit bouwt hij het snel weer af tot stilte, waarna hij weer begint met een nieuwe korte track. Als Oval is Markus Popp een fenomeen waarbij heel wat te genieten valt. Als mens is hij een fenomeen waarbij niets te genieten valt. Tijdens het concert communiceert hij niet. Erna is hij nukkig, zegt hij nog geen woord en smoort hij iedere poging tot gesprek!

BMB con.

BMB 2 2 sept
BMB con.

Iedere performance van de kunstenaarsgroep BMB con. is uniek. Hun optredens zijn een soort theatrale improvisaties met gevonden materialen en elektronica.

In SMART zijn Roel Toxopeus en Justin Bennett gekleed in groen fluoricerende veiligheidshesjes. Ze openen met een stuk zeil dat ze op een waslijn van metaaldraad bevestigen. Hier wordt een contactmicrofoon aan bevestigd en vervolgens worden we getrakteerd op allerlei industriële klanken. Als de draad wordt door geknipt eindigt dit onderdeel bruut en wordt het stil. Vervolgens wordt een aquarium binnengedragen. Hierin zitten kluwen koperdraden met daartussen een paar microfoontjes. De beide heren steken hier theatraal een soort fietsspaken in, wat bescheiden noise-geluiden tot gevold heeft. Hierna steken ze sterretjes aan en stoppen de vonkende stokjes in het aquarium, wat een feestelijk effect oplevert.

BMB 1 2 sept
BMB con.

Ze eindigen met een audiovisuele performance waarbij twee volle filmrollen aan het plafond hangen. De hieruit afrollende films worden tegen een grote ronde metalen plaat gewreven wat allerlei contactgeluiden veroorzaakt. Dat alles wordt gefilmd en in grof zwart-wit over de beide heren heen geprojecteerd. Kortom BMB con. geeft een verrassende voorstelling met niet te voorspellen ingrediënten.

Jammer dat de lange wachttijden voor  en tussen de voorstellingen bij SMART wel enigszins voorspelbaar zijn.

Verwacht in SMART

  • 15 september: Rosa Ensemble met  ‘Götterfunken’ van Wilbert Bulsink
  • 18 september: Global Mashups met producers uit niet-westerse landen versus producers uit genres als dubstep en house.
  • 30 september: Edwin van der Heide ‘LSP’ en Staalplaat Soundsystem ‘Tinguely Box’

www.smartprojectspace.net

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!