728x90 MM

Nieuwe namen Le Guess Who? 2018

Als Gonzo (circus) een festival was geweest, was het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk Le Guess Who? geweest. Vanmiddag werden er spannende nieuwe namen en programma-onderdelen aangekondigd - die allemaal deze stelling ondersteunen.

Als Gonzo (circus) een festival was geweest, was het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk Le Guess Who? geweest. Vanmiddag werden er spannende nieuwe namen en programma-onderdelen aangekondigd – die allemaal deze stelling ondersteunen.

 

Al eerder waren de vier curatoren bekendgemaakt: Moor Mother, Shabaka Hutchings, Devandra Banhart en Asia Argento. De nieuwe aankondigingen geven hun programma verder vorm. Moor Mother nodigt het opvallende, multimediale performanceduo FAKA uit, de opmerkelijke en in opmars zijnde dj/producer/zangeres Lyzza, en de confronterende Eartheater. Hutchings laat Orchestra of Spheres afreizen naar Utrecht – artistieke erfgenamen van de Talking Heads in hun spannendste dagen -, en DJ Noss, wiens naam vooralsnog vooral rondzingt in Franstalige media. Maar daar zal na LGW? snel verandering in komen.

Asia Argento
Asia Argento tekende voor een programma waarin het vrouwelijk perspectief – helaas nog altijd veel te veel een ondergeschoven stem in de culturele wereld – aan bod komt. Haar line-up omvat vrouwen én mannen die dat perspectief laten zien. Dat was al aangekondigd, maar nog niet dat Rose McGowan de festivalbezoekers de muzikale kant van haar oeuvre komt voorstellen. Ook is bekend dat ze de gerenommeerde producer Martin Bisi (Sonic Youth, Swans, John Zorn, en zo gaat de lijst nog wel even verder) heeft uitgenodigd. Hij zal ‘BC35’ presenteren, een project dat het resultaat is van twee dagen samen spelen en opnemen met New Yorkse undergroundmuzikanten. Kunstenaar/illustrator Joe Coleman tekent voor spoken word – aangekondigd als opruiend, dus dat belooft wat -, en cultheld Ian Svenonius treedt op met Escape-ism.

15 jaar RVNG Intl.
Ook bevestigd: een programmaonderdeel om het vijftienjarig bestaan van het label RVNG Intl. viert: een onder liefhebbers befaamd label voor avant-gardistische elektronische en dansmuziek. Wie dat feestje komen opluisteren? Lucrecia Dalt, Kate NV, Greg Fox en Oliver Coates – verre van verkeerde gangmakers.

ONCEIM
De liefhebbers van opvoeringen van hedendaagse muziek, kunnen terecht bij Orchestre de Nouvelles Créations, Expérimentations et Improvisations Musicales, oftewel ONCEIM. Ze spelen twee stukken, waarvoor samen is gewerkt met respectievelijk de vooraanstaande componist Éliane Radigue en de enige echte Stephen O’Malley van Sunn O))). Deze opvoeringen organiseert LGW? in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek.

Een blik werpen op de eerder aangekondigde namen kan hier. En hou zeker het september-oktobernummer van Gonzo (circus) in de gaten, want daarin zal een LGW?-special staan, met interviews, Gonzo’s Gids en verdiepende artikelen!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!