728x90 MM

Na-gedachten: Snakefinger (1949–1987)

Snakefinger
Snakefinger

De afgelopen maand mei traden The Residents weer eens op in de Lage Landen. Nog steeds weet niemand precies wie er achter die band schuil gaan. Ooit heeft er een wel degelijk herkenbare muzikant bij The Residents gespeeld: Phil Lithman, beter bekend als Snakefinger. De in Londen geboren Lithman begon eind jaren 1960 met muziek maken. In de eerste helft van de jaren 1970 was hij gitarist in Chilli Willi and the Red Hot Peppers, een band die deel uitmaakte van de Engelse Pub Rock-stroming. Toen die band in 1975 uit elkaar viel, vertrok Lithman naar de Verenigde Staten. Daar kwam hij in contact met The Residents, die hem zijn artiestennaam Snakefinger gaven. Op de Residents single ‘Satisfaction’ (uit 1976) is voor het eerst zijn kenmerkende scheurende slidegitaar-achtige geluid te horen. Daarna is hij nog op tien Residents-albums aanwezig.

Onder de naam Snakefinger was hij inmiddels begonnen zelf muziek op te nemen. Zijn zesde en laatste langspeler ‘Night Of Desirable Objects’ verscheen in 1987. Daarop bewees hij nogmaals zijn kunde en eigenzinnigheid als gitarist. Op 5 juni van dat jaar was hij te gast bij de Amsterdams vrije radio WHS. Hij praatte er over zijn muziek en de samenwerking met The Residents. Met de uitspraak “Just knowing how to play a guitar doesn’t really help that much with the Residents” relativeerde hij zijn belangrijke rol bij die band. Achteraf bleek dit zijn laatste interview in Nederland. Drie weken later, op 1 juli, stierf hij aan een hartaanval tijdens zijn tournee in Oostenrijk. The Residents herdachten hem op 24 augustus van datzelfde jaar met een speciaal concert, uitgebracht onder de titel ‘The Snakey Wake’.

Extra

Hieronder kunt u het hele WHS radioprogramma van 5 juni 1987, gepresenteerd door Gonzo (circus)-medewerker Oscar Smit, met als gasten Snakefinger en Hardy Fox (manager van The Residents) terug beluisteren.

Snakefinger interview deel 1

[audio:https://www.gonzocircus.com/wp-content/uploads/2010/07/Snakefinger-deel-11.mp3|titles=Snakefinger-deel-1]

Snakefinger interview deel 2

[audio:https://www.gonzocircus.com/wp-content/uploads/2010/07/Snakefinger-deel-21.mp3|titles=Snakefinger-deel-2]

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!