728x90 MM

Nagedachten – Leven-de Doden: Angus Maclise (1938-1979)

Angus MacLise
Angus MacLise

Dertig jaar geleden overleed Angus MacLise, de ‘Pete Best’ van The Velvet Underground: de drummer die werd vervangen vóór de doorbraak (Pete Best speelde bij de oerversie van The Beatles, red.). In 1965 startte MacLise bij de Velvets via John Cale, zijn roommate en collega bij La MonteYoungs ‘Theater of Eternal Music’. Als stereotiepe beatnik was Angus bongospeler. Met The Velvet Underground speelde hij livemuziek bij films van Andy Warhol. Er zijn geen officiële Velvet-opnames waarop hij te horen is, zodat de zeldzame bootlegs inclusief MacLise voor verzamelaars goud waard zijn.
MacLise was ook een multimedia pionier. Hij experimenteerde met muziek, film (onder meer Jack Smith) en poëzie onder meer John Giorno). Via hem smeedden de Velvets banden met de avant-garde. Het typeert MacLise dat hij brak met Lou Reed & Co voor hun eerste officiële optreden, omdat hij vond dat de groep toegaf aan de commercie. Hij werd vervangen door Maureen Tucker en zo ontstond de klassieke bezetting die iedereen beschouwt als dé Velvet Underground.
Hun paden kruisten elkaar echter weer toen MacLise voor twee optredens een door hepatitis gevelde Lou Reed verving. MacLise merkte dat de groep een kleine, enthousiaste aanhang had verworven, zonder dat het artistieke had moeten wijken voor het commerciële. Omdat hij daar wel mee kon leven, wilde hij zich terug ‘officieel’ bij de groep aansluiten. Lou Reed weigerde. MacLise had wel talent, maar kon geen afspraken nakomen. Toch was hij de kwaadste niet: als hij voor een optreden een half uur te laat kwam opdagen, compenseerde hij dat na het optreden met een bongo-solo van een half uur.
Na zijn ontslag reisde MacLise de wereld rond, en bleef muzikaal actief. Werkpaard MacLise stortte zich op de calligrafie, herwerkte Monteverdi’s opera ‘Orfeo’ en richtte een literair tijdschrift op. Hij vestigde zich in Nepal. Geïnspireerd door het Tibetaans mysticisme creëerde hij muziek gebaseerd op drones, waar John Cale ook al zo tuk op was. MacLise werd een adept van de occultist Aleister Crowley en was bezig aan een filmscript naar Crowleys ‘Diary of a Drug Fiend’, toen hij in 1979 in Kathmandu stierf aan tbc. MacLise’s zoon Ossian is trouwens de eerste westerling die door monniken werd (h)erkend als de reïncarnatie van een Tibetaanse Lama.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!