728x90 MM

Mixtape: Soon

Nijmeegse kunst- en muziekpodium Exrapool brengt een plaat uit van SOON.Dat moet geweten en gevierd worden met een mixtape van dit duo. Een ode aan alles wat hen inspireerde om bij de EXTRATOOL 7” uit te komen.

Nijmeegse kunst- en muziekpodium Exrapool brengt een plaat uit van SOON.Dat moet geweten en gevierd worden met een mixtape van dit duo. Een ode aan alles wat hen inspireerde om bij de EXTRATOOL 7” uit te komen.

Wie is SOON? Het letterlijke antwoord op die vraag is Liú Mottes en Jochem van Tol. Het uitgebreide antwoord hebben ze zelf voor ons neergepend: “SOON zoekt naar het hoorbare leven rondom toon, ruis en ritme en maakt muziek die omarmt wat er op dit moment klinkt en trilt en er lagen aan toevoegt. Ze bewandelen het veld tussen cinematische geluidsstukken en popmuziek, geïnspireerd door zowel Dick Raaijmakers als Sonic Youth en Blade Runner. Muziek als verhoogde aandacht voor het auditief (on)mogelijke.”

“Deze mixtape is een verzameling van muziek die ons (of een van ons) inspireert, ont-roert en beweegt. Ritmisch, ruisend, krakend en piepend, zwoel, somber, schitterend. Het is een vrij diverse mixtape waar uiteindelijk een hele duidelijke samenhang in zit. Misschien zijn wij zelf die samenhang omdat wij dit mooi vinden. Aan het einde van de mixtape kun je een van de tracks horen die wij op de EXTRATOOL 7″ uitbrengen: The Inventor Dreams.”

In mei van dit jaar Vroeg Extrapool aan SOON om deel te nemen aan de residentie Extratool. Gedurende drie dagen verbleven Jochem en Liú in de kelderstudio in Nijmegen. Daar experimenteerden ze met een set instrumenten van Yuri Landman. SOON over het maakproces: “Yuri bouwt en presenteert complexe snaarverdelingen op vurenhouten fretboards. Zijn theoretische verkenningen maakt hij op een speelse manier inzichtelijk met gekleurde stipjes. We besloten ons niet te laten leiden door deze grafische partituren, maar ons door de instrumenten te laten inspireren en naar hun specifieke karakter op zoek te gaan. Wat is hun ‘sound’ en wat levert die op in dialoog met onze improvisaties?”

Benieuwd naar de nummers die SOON tijdens de residentie maakte? De plaat is vanaf 20 november te bestellen via bandcamp of de shop van Extrapool.

Playlist

Emilio de’ Cavalieri – Prima di Lectio prima: II. Aleph (Lamentations, Alpha Productions)
Ale Hop – El Beso (Apophenia, Buh Records)
Portishead – The Rip (Third, Island Records)
Tirzah – Reach Hi (Devotion, Domino Records)
KABLAM – Crisis (Furiosa, Janus)
Sonic Youth – Flower (Bad Moon Rising, Homestead)
St. Vincent – The Strangers (Actor, 4AD)
Radiohead – Treefingers (Kid A, Parlophone)
James Holden – Seven Stars (The Inheritors, Border Community Recordings)
Exploded View – Disco Glove (s/t, Sacred Bones Records)
Dick Raaijmakers – Mechanical Motions (The Complete Tape Music Of Dick Raaijmakers, Composer’s Voice)
Broadcast – Unchanging Window (The Noise Made By People, Warp)
Colleen – Winter Dawn (A Flame My Love, a Frequency, Thrill Jockey)
Luzmila Carpio – Al Cautiverio (s/t, Lauro Records)
SOON – The Inventor Dreams (EXTRATOOL 7″, Extratool)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!