728x90 MM

Mixtape Monday: Grensgeluiden #02

De Lage Landen herbergen muzikale schatten die in de internationale muziekmedia nog wel eens onontdekt blijven. In ‘Grensgeluiden’, een mixtape rond recent uitgebracht Nederlands en Belgisch werk, richt de Gonzo (circus)-redactie de blik op het eigen grondgebied.
Grensgeluiden #02

De Lage Landen herbergen muzikale schatten die in de internationale muziekmedia nog wel eens onontdekt blijven. In ‘Grensgeluiden’, een mixtape rond recent uitgebracht Nederlands en Belgisch werk, richt de Gonzo (circus)-redactie de blik op het eigen grondgebied.

Deze editie happen we al bij het startschot naar adem door de even verontrustend als intrigerende glitchy stemflarden in Obsequies‘ opgeknipte elektronica, en Hiele en Zoe Reddy zorgen beiden respectievelijk voor onze nodige portie aan bliepjes en brommende bassen.

Dat Radar Men From the Moon zich voortaan laat afkorten tot RMFTM, betekent niet dat ze minder te vertellen hebben: versterkt met een zanger en een extra drummer overrompelen de Eindhovenaren met een beklijvende gitaarriff en getergde zang. Dacht je je oren daarna te kunnen laten rusten, komt Skiska Skooper óók nog loeihard binnenvallen. Razen lijkt een onheilspellende en minimale hypnoseritueel te initiëren, terwijl Tripeo de luisteraar juist in beweging wil krijgen.

Vooruitlopend op hun album ‘Oehoe’, krijgen we al vroeg de kans om te horen hoe Machinefabriek de warme vioolpartijen en zang van Anne Bakker subtiel manipuleert tot een haperende herinnering. Verder ondergaan we de neteligheid van een liefdesrelatie – gortdroog verhaald door de mannen van Prutser – en lijkt ook de slechte middag verklankt door de Nederlands-Australische Ozzy opvallend speels gebracht. Bec Plexus zet ons met een knotsgek popliedje telkens op het verkeerde been, en ook Chouk Bwa & The Ångstromers, een Haïtiaans-Belgische samenwerking, heeft aan het einde van hun opzwepende track een verrassing in petto.

Avondlicht (interview in #158) spreidt voor ons een warm elektronica-deken, waarna tenslotte de diepe, doordringende stem van de al drie decennia in Nederland wonende Koerdische Brader Musiki zelfs na afloop van de mixtape nog in onze oren zal nagalmen.

Playlist

Obsequies – Vacuité (Carcass EP, Meine Nacht)
Zoe Reddy – Goddamn (Wavelength, antilounge)
RMFTM – Eden In Reverse (The Bestial Light, Fuzz Club)
Chouk Bwa & The Ångstromers – Move Tan (Vodou Alé, Bongo Joe)
Ozzy – Een Slechte Middag (Een, Radical New Theory)
Prutser – Netels (Netels, STROOM)
Hiele – Encounter (Stadspark, Universal Exports)
Machinefabriek with Anne Bakker – Stuiver (Oehoe, Where To Now?)
Bec Plexus – Think Out Loud (STICKLIP, New Amsterdam Records)
Skiska Skooper – Northern Escort (Surreality Check, SS Records)
Razen – III (Robot Brujo / Hands in the Dark)
Avondlicht – Illusions (Hyperromance / Formosa)
Tripeo – Ego versus Eco (Green Is the New Red, Bassiani Records)
Brader Musiki – Şeva Hîcran (Herim Kuda / Terp Records)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!