728x90 MM

Mixtape Monday: Grensgeluiden #01

De Lage Landen herbergen muzikale schatten die in de internationale muziekmedia nog wel eens onontdekt blijven. In 'Grensgeluiden', een mixtape rond recent uitgebracht Nederlands en Belgisch werk, richt de Gonzo (circus)-redactie de blik op het eigen grondgebied.
Grensgeluiden #02

De Lage Landen herbergen muzikale schatten die in de internationale muziekmedia nog wel eens onontdekt blijven. In ‘Grensgeluiden’, een mixtape rond recent uitgebracht Nederlands en Belgisch werk, richt de Gonzo (circus)-redactie de blik op het eigen grondgebied.

Met in deze editie aandacht voor onder meer Dick El Demasiado, met zijn eigenzinnige, regelmatig uit de bocht schietende versie van cumbia, en diens sombere tegenhanger Fred A(ngst). Andere oudgedienden Aksak Maboul met een opvallend dromerige single terugkeren – terwijl aan hen jongere krachten Anne Van De Star met haar berustende elektronicatrack ‘Fenniks’ en het kalme synthnummer van duo Spirit & Form (David Edren, Bent von Bent) zeker niet onder doen. Waar de Friese zolderkamerversie van Aphex Twin (RX-101) zorgt voor een in-your-face noisy technostamper, bewandelt DJ Marcelle met haar creatieve clubmuziekknutsel ‘My Own Cesspit’ – gebouwd rondom een Nederlandstalige stemsample – een diepzinnige, ontwapenend pad.

Ongeveer even ontwapenend is de vrolijkmakende, kirrende kinderlachsample op ‘Afkieteling’ van het knotsgekke gezelschap Kolfskop. Het nieuwe, lo-fi-project van Red Bruts Marijn Verbiesen en Lewsbergs Michiel Klein, die met het kenmerkend genoemde ‘Spiegelpaleis’ rommelmarkttapes verdraaien en vervormen, klinkt als een half-onthouden, dagende en aan je knagende herinnering, terwijl de piepende en galmende excerpt van SOON (Jochem van Tol en Liú Mottes) een alarmerende koortsdroom toch naar een opmerkelijk vredig einde weet te spelen.

Ook horen we een overdonderende vertolking van het werk van Robert Walser door G. W. Soks Coddiwomple, dat in een vergelijkbare overgave wordt bijgestaan door energieke nummers van Crowd of Chairs en Elefant. Moving Furnitures Distorted Nude, Brecht Ameel (met zijn openingstrack voor de soundtrack voor Bas Devos’ ‘Ghost Tropic’), en Ruben Kotkamp zorgen alle drie voor serener werk.

2020, we zijn los!

Playlist

1. Aksak Maboul – Blaue Bleistift (Tout a une fin/Blaue Bleistift / Crammed Discs)
2. Elefant – Bejahung (Bejahung / 9000 Records)
3. Ruben Kotkamp – Untitled in Chrome 02 (Fall​/Winter 19’20, Eigen Beheer)
4. Goldblum – Spiegelpaleis (Goldblum / Het Generiek)
5. DJ Marcelle – My Own Cesspit! (Saturate The Market, Now! / Jahmoni Music)
6. Dick El Demasiado – Pero Bien Bweno (Celulitis Illuminati / Staalplaat)
7. Anne Van De Star – Fenniks (Urgent Music vol​.​II: Assemblage / MONTAGE)
8. Coddiwomple – Response (The Walk and Other Stories / A Tant Rêver Du Roi)
9. Distorted Nude – Yukiguni (Moving Music: sounds from the rocking chair / Moving Furniture Records)
10. Fred A. – Russische Roulette (De Angst Voorbij / STROOM)
11. Brecht Ameel – Khadija’s Theme 1 (Ghost Tropic / Hands in the Dark)
12. Spirit & Form – Glider (Spirit & Form / JJ Funhouse)
13. Crowd of Chairs – At the Door At Dawn (Mod Kid With Dog / sentimental)
14. RX-101 – 7-b01 (Serenity / Suction Records)
15. SOON – Eye (Eye / Eigen Beheer)
16. Kolfskop – Afkieteling (De Kiendjespieker / Eigen Beheer)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!