728x90 MM

Mixcloud Monday: Headbangers Extravaganza II

Onze auteur Niels Tubbing heeft zich weer ondergedompeld in alles dat hard is, goed hard, en hard en goed. Luister naar zijn selectie van ruim twee uur.
Headbangers Extravaganza II

Onze auteur Niels Tubbing heeft zich weer ondergedompeld in alles dat hard is, goed hard, en hard en goed. In april kwam het eerste heads up van 2020, nu is het tijd voor het tweede. Een selectie gemaakt van ruim twee uur waarin oudgedienden en nieuwe sterren aan het metalfirmament elkaar afwisselen.

Er valt veel te zeggen over het jaar 2020 tot nu toe. Wij beperken ons voor dit moment echter tot twee feiten: het jaar is inmiddels alweer over de helft en er is in die helft weer veel goede zware muziek de wereld ingeslingerd. In april hebben we een eerste overzicht gemaakt van wat er zoal in het eerste kwartaal van 2020 is uitgekomen, nu is het tijd voor het tweede kwartaal (met hier en daar wellicht wat vals spel wat betreft de precieze datum van uitgifte). Gonzo (circus) auteur Niels Tubbing heeft zich weer ondergedompeld in de hardere herrie en heeft een selectie gemaakt van ruim twee uur waarin oudgedienden en nieuwe sterren aan het metalfirmament elkaar afwisselen.

De mix opent met het nummer Fearless van het nieuwe album van A.A. Williams, met wie Gonzo (circus) vorig jaar zo’n beetje het allereerste interview heeft gedaan in de aanloop naar haar debuut ep en haar allereerst optreden, op Roadburn. Inmiddels is haar eerste langspeler uit, Forever Blue. Gastvocalen komen van Johannes Persson van Cult of Luna. Het Canadese duo Vile Creature heeft met Glory, Glory! Apathy Took Helm! een heerlijke nieuwe plaat uitgebracht vol experimentele doom metal die absoluut niet in deze mix mocht ontbreken. Hetzelfde geldt voor het geniaal gekke Mamaleek uit San Francisco, die met Come and See een combinatie van black metal, jazz en elektronica hebben gefabriceerd.

Een intrigerend nieuw project is Mrs. Piss, waarin Chelsea Wolfe samen met Jess Gowrie duistere krochten verkent in een richting die weer totaal anders is dan Chelsea Wolfe haar laatste soloplaat Birth of Violence. Mevrouw Wolfe toont wederom aan een baken van kwaliteit en pracht te zijn in de heavy scene. Sowieso zien we steeds meer vrouwen prominent aanwezig in de metalwereld en zo ook in deze mix. Naast A.A. Williams, Chelsea Wolfe, Jess Gowrie en Vic (Vile Creature) zijn daar ook nog de fenomenale Emma Ruth Rundle, Johanna Sadonis (Lucifer, niet te verwarren met de jaren 1970 band van Margriet Eshuis) en Caro Tanghe van het Belgische Oathbreaker.

Met Oathbreaker zijn we aangekomen bij het benoemen van materiaal uit de lage landen, waar toch verdomd veel goede metal wordt gemaakt. In deze mix komen uit Nederland nog Levendleed en Doodswens (waarvoor aandacht in Gonzo (circus) #158) voorbij, en uit België de band Dwaellicht. Black metal, dat sowieso goed vertegenwoordigd is met ook nog Pyrrhon, Oranssi Pazuzu (lees het interview in Gonzo (circus) #158) en Paysage d’Hiver.

Qua oudgedienden zijn er fantastische albums uitgebracht door Lamb of God, Paradise Lost, Psychotic Waltz en Testament. De thrashmetal van Testament krijgt gelukkig ook aandacht van nieuwere bands als Warbringer. Verder heeft Jacob Bannon (Converge) een nieuwe band: Umbra Vitae. Hard en snel. Een stuk langzamer is de sludge van Old Man Gloom (die onlangs maar liefst twee albums tegelijk uitbrachten) en de doom metal van Forlesen uit de Bay Area. Het nummer van deze laatste band duurt een klein half uur, maar wilden we jullie toch niet onthouden.

Rest nog het noemen van het toetje in deze mix: een cover van Crazy Train van Ozzy Osbourne door Chelsea Wolfe, Liam Wilson (The Dillinger Escape Plan), Stephen Brodsky (Mutoid Man / Cave In / Old Man Gloom) en Gwarsenio Hall. Gemaakt voor de maffe metal late night show Two Minutes To Late Night. Als jullie daar niet bekend mee zijn kunnen we alleen maar aanraden het eens op te zoeken op YouTube, alwaar een verzameling metalmuzikanten van heb ik jou daar voorbij komen (de laatste maanden vooral vanuit hun eigen huiskamer) in een serie geniale covers. Topvermaak in deze tijden van coronamalheur.

We hopen dat jullie genieten van Headbangers Extravaganza deel 2 en weer een beetje op de hoogte zijn van het nieuwe zware werk. Tot ergens in oktober voor deel 3. Keep banging those heads.

Playlist

A.A. Williams – Fearless (Forever Blue, Bella Union)
Vile Creature – Apathy Took Helm! (Glory, Glory! Apathy Took Helm! / Prosthetic Records)
Mamaleek – Street Nurse (Come & See, The Flenser)
Mrs. Piss – Self-Surgery (s/t / Sargent House) 
Old Man Gloom – Love is Bravery (Seminar IX: Darkness Of Being / Profound Lore Records)
Oathbreaker – Ease Me (Ease Me & 4 Interpretations / Deathwish) 
Paradise Lost – Ghosts (Obsidian / Nuclear Blast)
Lamb of God – Checkmate (Lamb of God / Nuclear Blast)
Testament – False Prophet (Titans of Creation)
Warbringer – Power Unsurpassed (Weapons of Tomorrow, Napalm Records)
Psychotic Waltz – Back to Black -The God-Shapen Void / Inside Out) 
Lucifer – Coffin Fever (LuciferⅢ / Trooper Entertainment)
Oranssi Pazuzu – Taivaan Portti (Mestarin Kynsi / Nuclear Blast)
Dwaellicht – Te vuur en te zwaard (s/t / Eigen Beheer) 
Pyrrhon – Down At Liberty Ashes (Abscess Time / Willowtip)
Doodswens – In de schaduw der levenden (In The Shadow of the Abyss / Zwaertgevegt)
Paysage d’Hiver – VI Stimmen im Wald (Im Wald / Kunsthall Produktionen)
Levendleed – Onrecht (Algehele Malaise / Back From The Grave / War Productions)
Umbra Vitae – Atheist Aesthetic (Shadow of Life / Deathwish)
Emma Ruth Rundle – Staying Power (Sargent House)
Forlesen – Nightbridge (Hierophant Violent / Hypnotic Dirge Records)
Two Minutes to Late Night – Crazy Train (Ozzy Osbourne Cover) 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!