728x90 MM

MIND THE GAP NIGHTS 2014: noise van Mikko Ojanen, Petri Kuljuntausta, Derek Holzer en Jonathan Reus

Bij Gonzo (circus) zeggen we nooit nee tegen een portie herrie. Daarom mocht noise niet ontbreken tijdens Mind The Gap Nights: Mikko Ojanen en Petri Kuljuntausta brengen kale overdonderende noise gebaseerd op de tapes van Erkki Kurenniemi terwijl Derek Holzer en Jonathan Reus noise en visuals laten samenvloeien. Bestel snel hier je kaartjes.

1. Project QRZ Mikko Ojanen en Petri Kuljuntausta (zondag 26 januari)

Petri Kuljuntausta
Petri Kuljuntausta

In de jaren 1960 verzamelde duizendpoot Kurreniemi een enorme geluidencollectie op tape voor de Elektronische Muziekstudio van de Universiteit van Helsinki. QRZ is een langlopend onderzoeks- en kunstproject naar die tapes. Ze worden momenteel gerestaureerd, gedigitaliseerd en geanalyseerd. En ze vormen nu het basismateriaal voor Project QRZ waarbij componisten en geluidskunstenaars worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met dit materiaal voor nieuwe geluidswerken en live improvisaties. Zo ook de Finse musicoloog en muzikant Mikko Ojanen en de Finse componist en sound designer Petri Kuljuntausta gebruiken deze schat aan ruw materiaal voor twee nieuwe, heftige en verrassende composities die nu voor het eerst buiten Finland te beluisteren zijn. Zet je schrap!

Beluister hier de verschroeiende live set van Mikko Ojanen tijdens het afgelopen PNEUMA-festival in het Kiasma (Helsinki).

 

2. Derek Holzer (zaterdag 25 januari)

Derek Holzer (foto: Patrycja Stepanek)
Derek Holzer (foto: Patrycja Stepanek)

Geen saaie laptop-performances voor Derek Holzer. De Amerikaanse, in Berlijn wonende  geluidskunstenaar en instrumentenbouwer ruilde zijn MacBook in voor analoge instrumenten die hij, uiteraard, zelf maakt (bekijk hier een kort filmpje over zijn werk). TONEWHEELS is een experiment in het omzetten van grafische beelden in klanken, geïnspireerd door een aantal baanbrekende elektronische muziekuitvindingen uit de twintigste eeuw. Transparante toonwielen met zich herhalende patronen draaien over licht-gevoelige elektronische circuits om
geluid- en licht-pulsaties en -texturen te produceren. Door het tonen van het proces streeft TONEWHEELS er naar om de“black box” van elektronische muziek en video open te stellen.

Bekijk hier een oudere performance met Tonewheels, maar Tonewheels is altijd in verandering en zal er dus tijdens Mind The Gap Nights weer helemaal anders uitzien.

3. Jonathan Reus (zondag 26 januari)

Jonathan Reus (foto: Fiber Festival)
Jonathan Reus (foto: Fiber Festival)

Ook Jonathan Reus kiest voor heel herkenbaar materiaal dat op een hoogst oneigenlijke manier gebruikt wordt. ‘Spelend’ op de blootgelegde circuits van overbodig geworden iMacs, brengt Jonathan Reus een ruw alternatief voor computermuziek. Reus’ stortvloed van glitchy visuals, harde digitale ritmes en gebruikmakend van het lichaam als interface is een dystopische tegenhanger van Kurenniemi’s optimistische verwachtingen over het samenvloeien van mens en machine. Elke performance van iMac Music is anders: hij speelt solo of met een trio en gebruikt telkens weer andere audiovisuele input. Speciaal voor Mind The Gap Nights gebruikt hij visuals uit het werk van Erkki Kurenniemi die een geheel andere dimensie zullen krijgen.

Bekijk hier de iMac Music performance afgelopen jaar in Den Haag. Tekst en uitleg bij zijn performance en een stukje uit de performance tijdens Coded Matters afgelopen november kun je hier bekijken (ca. 4’50”).

 

 

 

 

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!