Mind The Gap #154

Mind The Gap #154 is nog wat brutaler dan je gewend bent. Met meer techno-ritmes, een freejazzexperiment en experimentele elektronica. Tussendoor hoor je getormenteerde indiefolk, sterk werk van oudgedienden en prangende hiphop.
Mind The Gap #154

Deze Mind The Gap is nog wat brutaler dan je gewend bent.

Niet alleen omdat er meer techno-ritmes op dit schijfje staan, maar ook door het freejazzexperiment waar we even in blijven ronddwalen. Die dan weer plots halt houdt bij experimentele elektronica. Tussendoor klinkt er getormenteerde indiefolk, sterk werk van oudgedienden en prangende hiphop.

1. Cristian Vogel
Astro Cumbia

1Zhuayo
Mille Plateaux
Deze ‘1Zhuayo’ deinde bruusk onze aandacht binnen. Het is dan ook een straffe plaat. Christian Vogel staat scherp en toont dat niet alleen op ‘Astro Cumbia’. Hij brengt een brutaal geluid dat zich meer en meer ontplooit. Niet alleen in de ritmes, maar ook in de sfeervolle IDM-parels. Cristian Vogel blijft gewoon lekker bezig.

2. Cheb Terro vs DJ Die Soon
Pine

Cheb Terro vs DJ Die Soon
Drowned By Locals
Getergde vocalen bovenop ronkende beats. De samenwerking tussen de Tunesische hiphopartiest Rayen Hermassi en de Japanse producer DJ Die Soon is emotioneel: ook al is de track kort, des te acuter lijkt ieder woord en iedere bas. Vlak na het afronden van de plaat is Hermassi op jonge leeftijd komen te overlijden. Ter nagedachtenis aan hem is op de Mixcloud-pagina van Ma3azef een toegiftmix te beluisteren die een overzicht geeft van zijn werk.

3. Benefits
Meat Teeth

Meat Teeth
Dat de Britse politiek tot roerige verdeeldheid leidt, is een understatement. Het laat zich alleen al weerspiegelen door de hoeveelheid kritische postpunk die ervandaan komt. Toch hebben we die woede nog niet eerder zo scherp, inhoudelijk en prangend gehoord als op het werk van Benefits: met elke uitgebrachte track behandelt zanger Kingsley Hall een onderwerp waarmee hij in zijn maag zit. De track ‘Meat Teeth’ gaat in op onder meer het feestjesschandaal van Boris Johnson. De begeleidende noise op de track klinkt al snoeihard, maar het hardst zijn nog wel de verbeten woorden van Hall zelf.

4. izolenta
catching up with the horizon

all his decisions
трип
Wie goede elektronica wil ontdekken, grasduint bij Nina Kraviz’ label трип. Verzamelaar ‘all his decisions’ staat in het teken van psytrance, net als de in 2019 op het label uitgebrachte compilatie ‘locus error’. Hoogtepunt van de nieuwe versie is de bijdrage van Alina Izolenta, ook wel bekend als onderdeel van het Siberische duo PTU. ‘catching up with the horizon’ heeft iets uitbundigs en uitgelatens, als een uitnodiging om neer te leggen waar je mee bezig bent en, zonder schoenen of jas aan te trekken, de deur uit te stappen en de verte in te rennen. Moet je wel nog net je oortjes meegrissen, natuurlijk.

5. Nik Colk Void
Interruption Is Good

Bucked Up Space
Editions Mego
Met haar deelname in Carter Tutti Void (psychedelisch!) of Factory Floor (dansen!) heeft Nik Colk Void patent op voortstuwende elektronica en techno. Haar solodebuut is helder en direct, met iets eerlijks in de snelle, doordenderende ritmes. Het strakke openingstrack ‘Interruption Is Good’ is het openingsschot van een plaat lang opveren en meedreunen.

6. Société Étrange
Futur

Chance
Bongo Joe Records
Afrodub, postpunk, een tikje kosmische musik over het geheel uitgestrooid. Bekende pop-elementen waarmee sommige artiesten top 40-plaatsen scoren en anderen enthousiast voor een solide geluid kiezen. Het uit Lyon afkomstige Société Étrange schuift zich met ‘Chance’ aan bij de betere hypnotiserende grooves. Een perfect ritmisch duel tussen drum, gitaar en bas. ‘Futur’ als voer voor de hoofdschudders.

7. caroline
Good Morning (red)

caroline
Rough Trade
Geloof het of niet, maar caroline begon ooit als duo. Sterker nog: als punkduo. Daar is, na een banduitbreiding tot een gezellige acht leden, en een ommezwaai richting iets dat zich tussen indiepop en folk bevindt, wel verandering in gekomen. Denk je aanvankelijk. Want wanneer het gemoedelijk beginnende ‘Good Morning’ halverwege omslaat en uitmondt in een getormenteerde schreeuw, kan een streep gezet worden door die vooroordelen over onbezorgdheid. Een collectief dat mooie, meeslepende folk weet te laten doordringen van urgentie.

8. Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola
Fall

Open
Hush Hush Records
Afgelopen jaar was de samenwerking tussen Pharoah Sanders, Floating Points en het London Symphony Orchestra veelvuldig in de jaarlijstjes terug te vinden. Het leek te wijzen op een luisterbehoefte aan wat sindsdien als ‘ambientjazz’ gedubd is. Wie daar meer van wil, kan goed terecht bij de Finse muzikanten Tapani Rinne en Juha Mäki-Patola. Bij de hemelse basklarinet en rustig druppelende piano-ondersteuning is het gemoedelijk wegdromen.

9. Valentina Magaletti
The Narrower Frame

Epiphanies
Hallow Ground
Het Zwitserse Hallow Ground heeft zich de voorbije jaren stevig vastgemetseld als een van de meest betoverende ambientlabels, met releases van onder meer Maria W Horn, Kali Malone en Martina Lussi. Al dit talent werd verzameld op het dikke ‘Epiphanies’. Onopvallend in dit overaanbod van kwaliteit, maar absoluut de moeite waard, is het korte ‘The Narrower Frame’ van Valentina Magaletti. Ook zij heeft bewezen de voorbije jaren een vaste waarde in de sector te zijn.

10. GOATFACE!
Câmara 3 – Num3ro5

Akhenaten Bazucas
Astral Spirits
Piepende, snerpende en pruttelende freejazz die verontrust en je onrustig op je stoel doet wiebelen. En tegelijkertijd heeft de muziek, wanneer halverwege speelse fluiten en percussie de boventoon beginnen te voeren, iets opgewekt en levendigs. Het Braziliaanse collectief GOATFACE!, met als vaandeldrager Guilherme Granado (onder meer van São Paulo Underground) swingt zonder te swingen.

11. Deena Abdelwahed and Mazen Kerbaj
Blue Malediction

Sampler / Sampled
Morphine Records
Wie stelt het geluid van een trompet inmiddels wel vanbuiten te kennen, moet Mazen Kerbaj nog ontmoeten. De improv-trompettist weet telkens weer nieuwe borrelende, sputterende of sissende geluiden uit zijn instrument te toveren. Zulk soort experimentele geluiden heeft hij gebundeld op ‘Sampler’. Maar dat is slechts deel één van het project: het interessante van het project is dat hij vervolgens allerlei artiesten heeft uitgenodigd om die geluiden weer te bewerken (‘Sampled’). Een van die artiesten is de Tunesische producer Deena Abdelwahed, die de gruizige ingrediënten tot leven brengt in een enerverende danstrack.

12. Beispiel
J&F-2A

Muster
Faitiche
Twee oudgedienden amuseren zich. Voor ‘Muster’ nemen Frank Bretschneider en Jan Jelinek het alias Beispiel aan. ‘Muster’ is ook een voorbeeld van wat gebeurt als deze twee heren aan het improviseren gaan met modulaire sets en experimentele set-ups. Bij de opnames is het ene kanaal voor Bretschneider, het andere voor Jelinek. In die uitdaging ontwikkelen zich negen ideeën voor wat kan. ‘J&F-2A’ is er eentje van.

13. Isambard Khroustaliov
Quixotic Algorithmic Hubris

Shanzhai Acid
Not Applicable Recordings
Isambard Khroustaliov is eigenlijk gewoon een alias van componist Sam Britton. Als Khroustaliov amuseert hij zich met kunstmatige intelligentie en machine learning. Op ‘Shanzhai Acid’ brengt hij invloeden uit IDM, glitch en kapotte clubmuziek. Het resultaat is enorm bevreemdend en daagt je uit. Een absolute luisterplaat. Begin alvast met het mondvolle ‘Quixotic Algorithmic Hubris’ en duik verder zijn muzikale wereld in.

14. Endless Dive
Archimboldi

A Brief History of a Kind Human
Luik Music
Postrock uit de op één na oudste stad van België, Doornik. Endless Dive brengen op hun debuutplaat een hedendaagse blauwdruk van het genre dat even stevig op zijn fundamenten staat als het stedelijke patrimonium. Met enkele elementen opgepikt uit post-hardcore maken zij niet alleen van ‘Archimboldi’ een klassieker. Het ganse ‘A Brief History of a Kind Human’ voelt prettig.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!