728x90 MM

Mind The Gap #146

Met Katrien Schuermans aan de knoppen stuurt Mind The Gap #146 af op onheilspellende beats, drones en momenten van bezinning.
Mind The Gap 151

Een ijzingwekkende schreeuw, een griezelig bos en het einde der tijden. Slecht nieuws, zou je zeggen, maar wanneer het belangrijke thema’s van de nieuwe Mind The Gap-editie blijken te zijn, wrijven de meeste liefhebbers van experimenteel spul waarschijnlijk in hun handen. Met Katrien Schuermans aan de knoppen stuurt deze editie af op onheilspellende beats en drones, maar wees gerust, er is af en toe ook een moment voor bezinning.

1. Aquiles Navarro & Tcheser Holmes
Father

Heritage of the Invisible II
International Anthem
Wie Navarro en Holmes kent van het freejazzcollectief Irreversible Entanglements, weet wat de heren in petto hebben. Verrassend dan ook wanneer het driftige spel van drummer Holmes halverwege in een ander licht wordt geplaatst als gastpianist Nick Sanders om dat vurige getik een warm jazzdeken drapeert. Een geslaagd contrast.

2. Ian William Craig & Daniel Lentz
Fragrance

FRKWYS Vol. 16: In a Word
RVNG Intl.
Waar de première van RVNG’s nieuwste FRKWYS-samenwerking al eerder te aanschouwen was op Le Guess Who?, volgt nu het langverwachte debuut. Daniel Lentz’ spaarzame, afwachtende pianospel doet Ian William Craigs engelachtige stem weifelender dan ooit klinken. Elkaar aftastend neemt de spanning toe, totdat Craigs tapedeck tot besluit hun samenspel echoënd en vervormd laat omslaan.

3. Ana Roxanne
A Study in Vastness

Because Of A Flower
Kranky
Grijp je vast, want Ana Roxannes hemelse, haast plechtige lied ‘A Study in Vastness’ weet de luisteraar zó de uitgestrektheid in te galmen. O(g/r)enschijnlijk thuis op het label Kranky, weet het dromerige lied je in zes minuten volledig in te palmen.

4. Kujo
Sense Report

System Revival: For Beirut, The End of Corruption
System Revival Recordings
De opbrengst van dit album gaat naar Libanese NGO’s die noodlijdende Beiroeti’s helpen. Kujo reist met regelmaat tussen Amsterdam en thuisstad Beiroet en runt intussen het eigen label Modular Mind. Het gitzwarte ‘Sense Report’ klinkt als desolate wanhoop. Het is Kujo’s handelsmerk. Donker, apocalyptisch, fatalistisch.

5. Sonja Tofik
Sky Trumpets

Anomi
Moloton
Er broeit wat in de Zweedse experimentele scene. De nieuwste naam is Sonja Tofik, die op haar debuut een rijk, kwetsbaar en mysterieus ambientpallet benut. ‘Anomi’ is haar muzikale pleidooi om de mystiek weer tot leven te wekken. Met het thema ‘het einde der tijden’ als basis voor ‘Sky Trumpets’ doet ze alvast een eerste poging. Onweerstaanbaar mooi.

6. Joana Guerra
Onna-bugeisha

Chão Vermelho
Miasmah
Door de naar Japanse, vrouwelijke strijdkrachten refererende titel, lijkt het snerpen in het intro van celliste Joana Guerra haast op het slijpen van messen. Het strijdlied, door Guerra opgedragen aan de steeds droger wordende grond in midden-Portugal, wordt aangevoerd door meeslepende strijkinstrumenten, die samen met vervaarlijke percussie en bellen kakofonisch alarm slaan.

7. Azu Tiwaline
Luz Azul

Draw Me a Silence
I.O.T. Records
Azu Tiwaline smeedde het snikhete ijzer en was de voorbije zomer nauwelijks van SoundCloud weg te slaan. Haar deejay-sets zijn heerlijke smeltkroezen van dub en minimal. Dat maakt ze zelf ook en daar is ‘Luz Azul’ een perfect voorbeeld van. Azu Tiwaline vindt de perfecte symbiose tussen haar Tunesische roots, de Berbercultuur en de dub waar ze van kinds af aan in Ivoorkust mee opgroeide.

8. E-Saggila
Slowland

Corporate Cross
Hospital Productions
Geboren in Irak. Gevestigd in Canada. Debuterend bij Hospital Productions. E-Saggila wierp zich met haar ongeëvenaarde en brutale combinatie van breakcore, noise en techno vrij snel in de kijker. Ze daagt de dansvloer en de luisteraar uit. Onvoorspelbare ritme-kriebels en een verlangen naar de dystopische dansvloer. ‘Slowland’ als de perfecte begeleider.

9. Kamixlo
Poison

Cicatriz
PAN
Als de haperende stemflarden die Kamixlo’s ‘Poison’ openen je nog niet genoeg verontrusten, dan doet de intense schreeuw die daarop volgt dat wel. Er is duidelijk iets niet in de haak. Op het feit dat de track van de in Chili geboren, maar in Zuid-Londen woonachtige producer volhardt in vervormde dreunen en lage bassen, had je gif kunnen innemen.

10. Emily A. Sprague
Horizon

Hill, Flower, Fog
RVNG Intl.
Fonkelend en schitterend kleinood dat doet dromen en verlangen. Lichtgevend en propvol hoop. Als een muziekdoos die je steeds opnieuw opent. Dromend bij de fragiele klanken die Emily A. Sprague op ‘Hill, Flower, Fog’ herhaalt. Opnieuw en opnieuw. Eindeloos. Opnieuw en opnieuw.

11. Black To Comm
Oocyte Oil

Oocyte Oil & Stolen Androgens
Thrill Jockey Records
Composities in opdracht worden op ‘Oocyte Oil & Stolen Androgens’ een verrassend coherente verzameling luistermateriaal, waarin het werk van Black To Comm (Max Richter) bijna tot zijn allerhoogste schoonheid rijst. Op deze track manipuleert Richter fragmenten uit popsongs met subtiel elektronisch gefluister tot een sensueel, beklijvend geluid.

12. FRKTL
Will, Want, Desire
Excision After Love Collapses
Eigen beheer
De Brits-Egyptische Sarah Badr stelt in deze GC-editie dat ze graag door de Letse bossen struint, wat de vraagt doet rijzen naar wat voor griezeligs zich daar schuilhoudt. Het kerkelijke gezang dat de track opent, wordt al gauw verstoord door verontrustende klappen, en verstomt zelfs wanneer een akelige drone zich op de voorgrond dringt. Intens spul.

13. Constantine Skourlis
Reality Cancelled

Eternal Recurrence
Bedouin Records
De halldorofoon, die bij het grote publiek bekend raakte toen Hildur Guðnadóttir met haar duistere soundtrack Joker aan het dansen bracht, krijgt ook op Constantine Skourlis’ nieuwe album een belangrijke rol toebedeeld. Het typerende kenmerk – dat deze cello speelt met feedback – leent zich uitstekend voor een experimenteel, schurend dronestuk, zo blijkt wanneer de kalme pianoklanken op ‘Reality Cancelled’ door het instrument aan stukken worden gescheurd.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!