728x90 MM

Mind The Gap #134

Katrien Schuermans houdt zich niet aan grenzen en ontdekt steeds opnieuw de te gekste artiesten of labels, doorspit (nieuwe) genres en herontdekt oude bekenden. Van België, langs Georgië, via Turkije tot in de Verenigde Staten. Ze selecteerde vervolgens twaalf bijzondere tracks voor Mind The Gap #134.

Katrien Schuermans houdt zich niet aan grenzen en ontdekt steeds opnieuw de te gekste artiesten of labels, doorspit (nieuwe) genres en herontdekt oude bekenden. Van België, langs Georgië, via Turkije tot in de Verenigde Staten. Ze selecteerde vervolgens twaalf bijzondere tracks voor Mind The Gap #134.

1. M//R
Rooms

Among The Methods
Great Circles
Een vaste waarde in zijn thuishaven Philadelphia. M//R (Billy Werner) is een constante in de deejay-booth sinds 1998. Pas in juni dit jaar debuteerde hij met een eerste langspeler, na enkele 12-inches bij L.I.E.S en Jack Dept. ‘Among The Methods’ is een sub-bass-technospektakel waarin gedeconstrueerde invloeden vanuit jazz, dub en elektro tot een nieuw muzikaal intens basrijk verhaal wordt gebundeld. Eentje om in te duiken.

2. Ben Vince
Flight

Exclusief voor Gonzo (circus)
Een release die dit voorjaar in het oor sprong: de uitmuntende ep ‘Transition 2 / Systems Align’ van Joy O en Ben Vince, bij Hessle Audio. Het werd de kennismaking met het avant-garde-saxofoonwerk van Ben Vince, die in diezelfde periode bij het nimmer falende Where To Now? Records ook het album ‘Assimilation’ uitbracht. Speciaal voor Gonzo (circus) schreef hij ‘Flight’. En hij laat het nogmaals zien: Ben Vince is een onuitputtelijke-ideeënman.
Lees meer op pagina xx.

3. Ipek Gorgun
Afterburner

Ecce Homo
Touch Music
Dit schreven wij in 2016, na het luisteren naar haar debuut ‘Aphelion’: ‘Het gromt en klauwt en is in de beheersing monsterlijk groots.’ Op ‘Ecce Homo’ is die beheersing nog steeds duidelijk voelbaar. Het grommen en klauwen heeft Ipek Gorgun achterwege gelaten op een dit album waarop ze de menselijke psyche wilt doorgronden en nog steeds met de elementen schoonheid en destructie aan het werk gaat. Ipek Gorgun bevestigt.

4. GAIKA
Born Thieves

BASIC VOLUME
Warp Records
GAIKA flirt met de scheidingslijn tussen commerciële pop en de grauwheid van grime, dancehall, raga en hiphop, zonder dat hij binnenwandelt in het vage post-r&b-hipsterwereldje. Een gevoelige jongen die ons allen meer woke wil maken.

5. Patrick Higgins
[[ redact__ion ]]

Dossier
Other People
Patrick Higgins is avant-gardecomponist, producer, en vooral bekend als gitarist van noiserockband Zs. Op ‘Dossier’ duikt hij in live-manipulatie van zijn eigen loops en drones. De afstandelijke aanpak onthult nergens de emotionele intensiteit van het album, dat oppervlakkig klinkt als een pakket ontmenselijkte dissonante klanken. Integendeel. Het is een geluid dat je vastgrijpt en nimmer loslaat.
Lees meer op pagina xx.

6. aphtc
Gravity’s Pitfalls

When Grounds Shift
Arcane Patterns
Kinetic Body Music & Sonic Hyperstition staat op hun SoundCloudpagina. Je kan zelf niet beter het geluid van het duo aphtc (Kl.ne en CRΞSC) omschrijven. Met zijn mathematische polyritmes en kille beats klinkt dit als hedendaags UK techno/bass, maar dan uit Duitsland (Berlijn en Mainz).

7. R.A.N.
Kul

Şeb-i Yelda
Karlrecords
Debutante op Karlrecords. R.A.N. (Roads at Night) is het dark eletronics-muziekproject van de Turkse artiest Hüma Utku. Voor deze ep liet zij zich inspireren door de verzen van de Ottomaanse dichter Bosnian Sabit Efendi, waaromheen zij het heel persoonlijke ‘Şeb-i Yelda’ maakte (Perzisch voor ‘de langste nacht’). Het resulteert in een intens en duister klankenpalet waarin woede, angst en verdriet overheersen, maar ook hoop een plaats krijgt, met de onrust in het Midden-Oosten als middelpunt van het verhaal.

8. Helios
Even Today

Veriditas
Ghostly International
Sinds 2004 bestaat er nauwelijks nog een platenkast zonder een album van Helios. De ingetogen klanken van ‘Veriditas’ doen vermoeden dat Helios op het toppunt van zijn kunnen staat. Wederom is de nacht een invloed op het geluid, dat ditmaal baadt in een harmonische rust en een vluchtigheid die je doet teruggrijpen naar wat je eerder hoorde.

9. Aux Field
Garden In The Frame

Square Landscapes
Kotä Records
Aux Field woont, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, in Tbilisi. ‘Square Landscapes’ is al zijn tweede album. De sombere ambient-techno, beïnvloedt door de veranderende urban landschappen in zijn thuisstad, verraden een grauwe, doorregende weemoedigheid die we weleens eerder hoorden in andere elektronische grootstadsblues. Een netjes verpakte tijdsgeest.

10. DSR Lines
Lineage

The Encyclopedia Of Civilizations Vol.2: Atlantis (split LP with Bitchin Bajas)
Abstrakce Records
Modulaire synths, David Edren en Atlantis. De drie ingrediënten voor wat weleens het beste werk van DSR Lines zou kunnen worden genoemd. Abstrakce Records nodigt artiesten uit om rond een oud verhaal een eigen muzikale invulling te brouwen. DSR Lines dwaalt rond in Atlantis en hypnotiseert je met een overdaad aan arpeggio’s en oscillerende klanken regelrecht de oudheid in.

11. Grand Blue Heron
Come Again

Come Again
Jezus Factory Records
Grand Blue Heron is Belgisch en heeft roots die terug gaan tot die Kortrijkse supergroep Hitch, die destijds, net zoals The Sedan Vault, een stevig US-90’s-indiesound in eigen land wisten te verkondigen. Hoogdagen voor clubs als Pits, Lintfabriek en Sojo. Grand Blue Heron is de oude ritme-sectie van Hitch. Zij houden vast aan die US-indie-sound die intussen beter een keer zou worden omgedoopt tot een EU-90’s-indie-sound. Of klinkt dat wat raar in 2018?

12. Tashi Wada with Yoshi Wada and Friends
Niagara

FRKWYS Vol. 14 – Nue
RVNG Intl.
RVNG Intl. nodigt verschillende generaties muzikanten uit voor hun reeks FRKWYS. Op ‘Nue’ werkt drone-muzikant Tashi Wada met zijn vader, oud-Fluxus-lid en doedelzakspeler Yoshi Wada. Beiden speelden nog maar zelden samen en nodigden op ‘Nue’ enkele goede vrienden uit om samen de visie van Tashi Wada tot een pakkend muzikaal moment te transformeren.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!