Michel Banabila

Op Tapu Records, het label van elektronica artiest Michel Banabila, verschenen het afgelopen half jaar veel uiteenlopende producten. Hierbij blijkt dat Banabila vooral samenwerkt met artiesten uit Rotterdam zoals Machinefabriek en Radboud Mens.

Banabila_PreciousImagesData De Rotterdamse muzikant en componist Michel Banabila is al zon drie decennia actief met elektronica. Hij heeft een hoge productie; zo heeft hij niet alleen vele cassettes, platen en cds uitgebracht, hij schreef ook muziek voor films, documentaires, theaterstukken en dansproducties. Hij heeft maar een halve vraag nodig om hartstochtelijk los te barsten over zijn muzikale activiteiten, en dat waren er de afgelopen periode heel wat.

Exclusief

Hoogtepunt was het optreden in het gerenommeerde Hirshhorn Museum te Washington, waarvoor hij was uitgenodigd met Gerco de Ruijter, de kunstenaar die veel van zijn hoezen van beeld voorziet. Aanleiding was een vertoning van ‘Crops’, De Ruijters stopmotion-film met Google Earth-beelden van cirkelvormige irrigatieprocessen. Banabila maakte hiervoor de soundtrack, die door het Hirshhorn werd omschreven als A stuttering, hypnotic score.
Ook de intrigerende luchtfoto voor de hoes van langspeler Banabila, Erker, Machinefabriek & Zenial is gemaakt door De Ruijter. Banabila noemt deze plaat een showcase van recente samenwerkingen. Drie van de vijf nummers zijn ook op andere releases te vinden. De verzamelaar opent met een exclusief nummer genaamd Ill Rave; een samenwerking tussen Banabila en plaatsgenoot Machinefabriek. Het is een spannend nummer vol wringende elektronica en machinegeluiden. De andere exclusieve titel is Drops, waarop alleen Banabila is te horen en ons trakteert op regengeluiden met melancholieke pianoklanken.
Opvallend is Deep In The Forest, een duet met klarinettist Mete Erker, die in 2011 nog samenwerkte met Efterklang. De combinatie van sax en elektronica zorgt voor een sfeervol stuk ambient met een melodische touch. In het verlengde hiervan ligt de muziek die Banabila samen met de Engelsman Scanner maakte. Het titelnummer van hun 7inch single Between Your Eyes And Mine is melodieuze en verstilde ambient, waar de schaarse vinylkraakjes moeiteloos tussen passen.
De achterkant van het schijfje klinkt met zijn stemmen en gitaargeluiden veel meer experimenteel de kopers van de mp3- of flac-versie krijgen van beide titels trouwens een dubbel lange versie erbij.

Kabbelend

Het album Zoomworld is alleen digitaal aan te schaffen en staat vol avontuurlijke ambientklanken. De meeste nummers zijn ontstaan uit een samenwerking met geluidsartiest Radboud Mens. Ze klinken dan ook flink elektronisch, zoals In Other Words en 47 Voice Loops, die beginnen met een kabbelend click & cuts-intro en achtergrondstemmen. Later doen beats hun intrede, waarbij de muziek zelfs dansbaar wordt. Daartegenover staat het tien minuten durende MltVz 7, dat slechts bestaat uit donker gerommel op een laag volume, met hier en daar wat stemsamples.
Als Zoomworld de donkere, industrile kant van ambient vertegenwoordigt, mogen we Travelog als lichter gekleurde, toegankelijke ambient beschouwen. Het is de opvolger van de samenwerking met Machinefabriek uit 2012. De scherpe kantjes zijn er op dit album even af. Dat is goed te horen in Narita, dat zelfs een soort terugkerend melodieus thema heeft, maar tegen het einde wel wordt overstemd door een noisy drone.
Het titelnummer heeft een mechanisch en ritmisch intro dat vrolijk door het hele nummer kabbelt, waardoor de muziek een zekere swing krijgt. Rain Painting heeft ook een melancholisch thema, te horen in het rustige eerste deel. Daarna nemen donkere, dreigende klanken het heft in handen, maar in de laatste dertig seconden sterft de muziek na zeven minuten toch langzaam in perfecte stilte. Ook Krautrock komt af en toe om de hoek kijken. Zo doet Dinsdag met zijn sobere percussieve ritme denken aan minimale, uitgeklede Krautrock.
De nieuwste uitgave op Banabilas eigen label Tapu Records, Banabila & Mens, is wederom gedaan in nauwe samenwerking met De Ruijter. De hoes staat vol stills uit Crops, en als bonus krijg je onder andere een downloadbestand van Crops in lage resolutie. De 12inch wordt uitgebracht in een oplage van tweehonderd, met een kleur die Banabila niet anders kan omschrijven als white mixed with solid silver. Van de vier nummers zijn er drie afkomstig van het downloadalbum Zoomworld, alle drie geremasterd door Jos Smolders; iemand die zijn vak verstaat. De vinylversies klinken daardoor niet alleen steviger en volumineuzer, ook zijn ze beter dansbaar. Dat geldt zeker voor het nieuwe nummer Timestamp, waarin een echte dreunende housebas is verwerkt.

Stipendium

Gevraagd naar zijn toekomstplannen begint Banabila heel enthousiast te vertellen dat een van zijn nummers verschijnt op een cd die bij het Franse maandblad Tsugi uitkomt. Ook zegt hij het geweldig te vinden om met andere muzikanten live te spelen, zoals is te horen op het (download) album The Trenkel Sessions: Afgelopen juni nodigde galeriehoudster Karin Trenkel enkele Rotterdamse elektronica-artiesten zoals Radboud Mens, Roel Meelkop, Lukas Simonis en ik uit in Studio Trenkel. Ze zette ons rond een grote tafel, waarna we gewoon konden beginnen met improviseren. Jos Smolders heeft alles vakkundig opgenomen.
Voor de jaren 2013 en 2014 heeft Banabila een stipendium compositie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten, om langere tijd aan composities te kunnen werken. En van de compositieopdrachten zal in 2014 live worden uitgevoerd door een gezelschap van onder anderen Corrie van Binsbergen en Albert van Veenendaal. Tussen al deze samenwerkingen met stadsgenoten mis ik er eentje met Pierre Bastien. Banabila zegt wel muziek van hem in huis te hebben, maar ze hebben elkaar nog nooit ontmoet. Misschien een leuk project voor volgend jaar?

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!