728x90 MM

Le Guess Who? 2022 maakt curatoren bekend

Van 10 tot en met 13 november 2022 kun je in Utrecht naar de vijftiende editie van Le Guess Who? De organisatie maakt vandaag al een groot deel van het programma bekend. Ook de curatoren van het festival werden onthuld.
Animal Collective

Van 10 tot en met 13 november 2022 kun je in Utrecht naar de vijftiende editie van Le Guess Who? De organisatie maakt vandaag al een groot deel van het programma bekend. Ook de curatoren van het festival werden onthuld.

Spannende curatoren

Samen met hun curatoren duikt Le Guess Who? elk jaar de diepte in. Het was dus uitkijken wie het festival dit jaar uitnodigde om samen met hen een deel van het programma samen te stellen.

De bekendste naam uit het rijtje curatoren dit jaar is Animal Collective. De band uit Baltimore is altijd al een voortrekker geweest van pop die balanceert tussen vernieuwing en experiment. Die drang zit ook in het lijstje namen dat ze presenteren. Van de Japanse kleurrijke psych pop van Kuunatic tot de bezwerende Tuaregmuziek van Les Filles De Illighadad. Ze zetten hun trip verder via de hybride Libanese DJ Liliane Chlela tot Liv.e, een rijzende ster uit de lo-fi en avant-garde R&B.

De tweede curator is het hip hop trio clipping.. Zij nodigen Tortoise gitarist Jeff Parker uit. Ze richten hun blik ook op de experimentele dansvloer door Jana Rush en Nkisi uit te nodigen. Ze richten hun blik op de innovatieve rock van Horse Lords.

Voor hun derde curator nodigden ze het Londense collectief CURL uit. Dat bestaat uit Mica Levi, Brother Mau en Cobey Sey. Die eerste maakte de livemuziek bij de nieuwe performance van Eve Stainton. Dat werk wordt in Utrecht gepresenteerd. De bekendste naam uit hun lijstje is misschien wel Laurel Halo. En één van de namen van de laatste jaren is misschien wel Moor Mother. Zij zal samen met billy woods nieuw werk presenteren.

Unieke optredens

Naast de programma’s van de curatoren zet Le Guess Who? elk jaar een label in de kijker. Dit jaar mag Ostinato Records een aantal van zijn artiesten presenteren. Eén van de namen op hun programma is Groupe RTD, de nationale staatsband van Djibouti bestaande uit jonge talent en oude meesters.

Ook in het algemene programma duiken al mooie namen op. Zo zal de familiegroep The Staples Jr. Singers voor het eerst in 40 jaar live optreden en voor het eerst buiten de Mississippi Delta. Anti-apartheid activist Abdullah Ibrahim uit Kaapstad brengt een solo piano performance en moeten we Low nog voorstellen? Uit Palestina komt rapper en producer Bint7alal en uit de soundtrack van de Congolese hoofdstad Kinshasa wordt gemaakt door KOKOKO!

Meer info en alle namen op leguesswho.com

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!