728x90 MM

Le Guess Who? 2008

Voor hippe, weblog-fähige muziek moet u al enkele jaren in Canada zijn. Van die boerenwijsheid maakte het Utrechtse Le Guess Who? een festival, dat dit jaar zijn tweede editie beleeft. Het vierdaagse programma is gevuld met indiepop, folk, metal en techno. Gonzo (circus) leidt u langs enkele potentiële hoogtepunten.

DRAGONS OF ZYNTH
Het Amerikaanse weblog Pitchfork omschreef deze band als TV On The Radio played backwards en beter dan dat kunnen wij het niet. TVOTRs David Sitek produceerde hun debuutalbum en daarmee zijn ze ook nog eens collegas van Scarlett Johansson, maar vooral zijn ze psychedelisch, trippy en onnavolgbaar. Le Guess Who

BEACH HOUSE
We kennen Canada de laatste paar jaar vooral als een land van indiepop. Beach House komt curieus genoeg niet uit Canada zo strak is het concept nu ook weer niet maar past muzikaal wel in het rijtje van de Broken Social Scenes, de Arcade Fires en de Wolf Parades. Al is de band vergeleken daarbij wel een pak dromeriger en herfstiger. Bij tijd en wijle heeft het ook wel wat van Lightning Dust (MTG#69), het folky hobbybandje van Black Mountains Amber Webber en Joshua Wells, dat vorig jaar op het programma stond. Beach House (MTG#66) is evenzo geschikt om met een warme chocolademelk op de bank te kruipen. Nu maar hopen dat ze dat ook verkopen aan de Tivolibar.

JANA HUNTER
Net als vorig jaar met Julie Doiron heeft Le Guess Who? met Jana Hunter ook nu weer een klasse singer/songwriter op het programma staan. Gehyped door Devendra Banhart, maar laat dat u niet weerhouden: dit is freakfolk op zijn hypnotiserendst en fraaist.

TORNGAT
Een bandje om direct verliefd op te worden of hoofdschuddend van weg te lopen. Dit trio heeft een bezetting van keyboard, waldhoorn en drums en brengt daarmee onvoorspelbare maar immer zonnige en sterk melodieuze nummers. Theatraal en ouderwets en dus/toch erg prettig.

ELFIN SADDLE
Project van de oorspronkelijk Japanse Emi Honda en de Canadees Jordan Mckenzie, die uit bewondering voor elkaars kunst samen musicerend op straat belandden. Samen kwamen ze uit op primitieve folk met potten en pannen. Soms neigt het inderdaad wat naar de pastiche die sommige lezers na deze omschrijving zullen vrezen, maar dan revancheert het duo zich weer door ruim baan te geven aan de Japanse invloeden.

THE MOLE/ FAIRMONT/ PANTONE
Le Guess Who? pakt dit jaar ook uit met nevenprogrammas, waaronder een nachtprogramma op zaterdag met drie Canadese dance-acts. Met name The Mole, die een deejay-set doet, is een interessante man. In het verleden experimenteerde hij met installaties met vijf platenspelers en loops, maar hij voelt zich ook niet te min voor een stevig potje techno.

CRYPTOPSY/ BENEATH THE MASSACRE/ TRIGGER THE BLOODSHED/ IGNOMINIOUS INCARCERATION
Een tweede nevenprogramma is geheel gewijd aan metal, met de Canadese death metal grootheden Cryptopsy, Beneath The Massacre, Trigger the Bloodshed en Ignominious Incarceration. Alleen al de moeite waard om u na afloop te kunnen mengen in de internetdiscussies welke band nou het hardst en snelst is en of de drummer van Beneath The Massacre live al dan niet de vierdubbele basdrumkunstjes van de studio-opnames weet te evenaren

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!