728x90 MM

Kwanti/Kwali*teit

(*doorstrepen wat niet van toepassing is)

Hoofdredacteur Tijs Heesterbeek geeft in zijn editoriaal aan wat de rechtstreekse gevolgen zijn van de coronacrisis voor deze editie van Gonzo (circus).
Editoriaal Gonzo (circus) #164

In de tijd dat we nog bij elkaar op bezoek mochten komen, en dat is dus nog maar twee maanden geleden, hadden we met de redactie een discussie over de aanstaande festivaleditie. Binnen drie jaar tijd waren we van 64 (in 2017) naar 126 festivaltips (2019) gegroeid. Dat zouden we deze editie anders gaan aanpakken. We zouden gaan voor kwaliteit boven kwantiteit.

Op dit moment zijn ze er beide niet. En het is nog maar de vraag wanneer de festivals wel weer doorgaan. Daar zitten we dan met onze kwaliteit boven kwantiteit.

In deze Gonzo (circus) dus geen festivalspecial. In deze Gonzo (circus) ook geen diepgravende achtergrondstukken over welke gevolgen de coronacrisis heeft voor de kunst- en muziekindustrie. En eigenlijk ook niet over de manier waarop wij als toeschouwer en liefhebber kunst en muziek zullen gaan genieten in de toekomst. Bij het ter perse gaan van deze editie liepen de schattingen over wanneer we weer naar een festival konden gaan namelijk van één maand tot aan herfst 2021. De realiteit verandert dagelijks. Het enige houvast is het uitzicht van je woonkamerraam.

Online zouden we sneller op de bal kunnen spelen, maar ook daar waaien de artikelen mee met elke meningenwind. En die wind is vaak gebakken lucht. Ik vind niet dat de rol van Gonzo (circus) is om zich daarin te mengen. Artikelen vervallen ook daar al snel in koffiedik kijken of doemdenken.

Dus pak liever een kop koffie (of welke andere drank dan ook) en luister maar naar wat doom (of welke andere muziekstijl dan ook). Want wat we dus wel doen, is je houvast en afleiding geven in deze verwarrende tijden. Online hebben we onze archieven opengegooid en kun je op gonzocircus.com/socialdistancing om de dag genieten van een gratis interview uit de rijke Gonzo (circus)-geschiedenis. En hoewel er geen optredens of expo’s zijn, geven we je in een aangepast Circuit tips die je helpen de social distancing door te komen. Rijd met een robot door een museum of grasduin door een archief aan demotapes. Misschien kom je bij het opruimen van je huis nu ook nog oude demo’s tegen. Dan weet je meteen waar je ze kwijt kunt.

En ja, ook nu komen we er niet onderuit: deze editie heeft weer minder pagina’s. Dit keer komt dit door het wegvallen van bijna alle advertenties, een euvel waar veel tijdschriften op het moment mee te maken hebben. Dus onbedoeld geldt hierbij nu wel: kwaliteit boven kwantiteit. Hopelijk kunnen we die kwaliteit weer snel in de normale kwantiteit brengen.

Blijf gezond en vooral ook op anderhalve meter afstand van elkaar!

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!