728x90 MM

Juweeltjes op het Holland Animation Film Festival

Van 18 t.e.m. 22 maart 2015 is er in Utrecht
 het 18de Holland Animation Film Festival
. Arjan van Sorge blikt alvast vooruit.

Eerst de getallen: Het HAFF vindt van 18 t.e.m. 22 maart plaats in Utrecht: 5 dagen lang 400 animatiefilms op de 18e editie in het 30-jarig bestaan. Zo. Alles op het gebied van animatie, tussen potloodschets en muisklik komt aan bod in thematische programma’s, retrospectieven, talkshows, masterclasses, lezingen en educatieve programma’s.

Zeker de moeite waard is Tu Ressembles A Moi, een zes minuten durende collage van tekst, beeld en muziek van Pierre Hebert en Rene Lussier uit Canada. Eerst overtuigt vooral de ritmische poëzie en doet de animatie wat aan als bijzaak, maar op het eind ontwart de kluwen zich (letterlijk) en komt alles mooi samen. Pierre Hebert gaan we nog meer zien in Nederland, van het internationale project Places And Monuments maakt hij een speciale aflevering voor het vertrek van de Tour De France in Utrecht.

Giovanni's Island Een juweeltje is het ruim 100 minuten durende Giovanni’s Island van Mizuho Nishikubo, de rechterhand van Mamoru Oshii van de klassieker Ghost In The Shell. Het verhaal gaat sec gezien over twee broertjes op het eilandje Shikotan dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bezet wordt door de Sovjet-Unie. De film legt niet de nadruk op de wisselende bezettingsmachten en aan wie de eilandengroep de Koerillen nu uiteindelijk toebehoort – wat dat betreft is er geen politieke agenda.

Het eiland wordt betoverend weergegeven, maar als de jongens wegdromen bij het lievelingsboek van paps – Night On The Galactic Railroad van Kenji Miyazawa over een trein op reis door het melkwegstelsel – gaan alle psychedelische registers open. Het kleurgebruik in de film is sowieso al adembenemend mooi, al blijft het altijd ten dienste staan van de zeer diverse, uiteenlopende sferen en gebeurtenissen. Of het nou een Russisch strafkamp is, een sneeuwstorm, een bombardement of huiselijke gezelligheid, de magie van een speelgoedtrein of een veld vol bloemen, de visuele pracht is overweldigend.

Tegelijkertijd wordt er een hoopgevend verhaal neergezet, waarin de Japanse en Russische kinderen het goed met elkaar kunnen vinden, al blijven er door de cultuurverschillen altijd wat spanningen op de achtergrond sudderen. Als halverwege de film de Japanse bevolking gedeporteerd wordt, slaat de rauwe werkelijkheid zich hard naar binnen, tot haast ondraaglijke scènes aan toe. De ontmoeting van het verleden en het nu aan het eind van Giovanni’s Island schakelt gelukkig weer terug naar pure levenslust, en dat is een mooi begin van de inmiddels weer volop aan ons kriebelende lente.

Meer info

18de Holland Animation Film Festival
18 t.e.m. 22 maart 2015 in Utrecht
haff.nl
facebook.com/HAFFnl
twitter.com/HAFFnl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!