728x90 MM

Interview: Tirzo Martha

Een brasa van bouwmaterialen

Vanwege een virus in zijn hart, waar geen vaste behandeling voor bekend was, verbleef Tirzo Martha in verschillende ziekenhuizen, een situatie waarin al zijn plannen in één keer stil kwamen te liggen. ‘Dat bracht me bij iets dat heel Curaçaos is: iedereen wil een huis bouwen, of een bedrijfspand, of whatever. Ze beginnen eraan, maar door gebrek aan geld, of de juiste vergunningen, maken ze het niet af. Die half afgebouwde constructies blijven daar staan op bouwterreinen. Dat heb ik altijd heel mooi gevonden.’ Via de installaties die Martha maakt, komen zijn grote sociale betrokkenheid en de alledaagse, visuele werkelijkheid van Curaçao, waar hij vandaan komt, tot uiting. Tot 4 augustus is zijn grote solotentoonstelling te zien in Museum van Bommel van Dam in Venlo, waarna hij zijn kunstwerken weer afbreekt en de materialen doneert aan mensen die het nodig hebben.
Interview - Tirzo Martha - (c) Luidspreker

Vanwege een virus in zijn hart, waar geen vaste behandeling voor bekend was, verbleef Tirzo Martha in verschillende ziekenhuizen, een situatie waarin al zijn plannen in één keer stil kwamen te liggen.
‘Dat bracht me bij iets dat heel Curaçaos is: iedereen wil een huis bouwen, of een bedrijfspand, of whatever. Ze beginnen eraan, maar door gebrek aan geld, of de juiste vergunningen, maken ze het niet af. Die half afgebouwde constructies blijven daar staan op bouwterreinen. Dat heb ik altijd heel mooi gevonden.’
Via de installaties die Martha maakt, komen zijn grote sociale betrokkenheid en de alledaagse, visuele werkelijkheid van Curaçao, waar hij vandaan komt, tot uiting. Tot 4 augustus is zijn grote solotentoonstelling te zien in Museum van Bommel van Dam in Venlo, waarna hij zijn kunstwerken weer afbreekt en de materialen doneert aan mensen die het nodig hebben.

Meer lezen? Abonneer je of log hier in.

Dit artikel verscheen eerder in GC #182

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!