Jaeho Hwang schakelt met samples

Samples en glitches vormen Jaeho Hwangs uitgangspunt: het zijn schakels aan de hand waarvan de Koreaan zijn identiteit onderzoekt. Zijn album 'Non-Self' verscheen onlangs bij Chinabot.
Een foto van Jaeho Hwang die achterover over de moterkap van een auto leunt

Met zijn onlangs op Chinabot verschenen ep ‘Non-self’ onderzoekt Jaeho Hwang de notie van identiteit in een digitale wereld. Zijn vervormde elektronica en glitchy visuals, samengebracht in een gezamenlijke audiovisuele taal, vertolken het boeddhistische concept anatta: het idee dat er geen permanent zelf bestaat, maar dat het ‘ik’ in constante staat van verandering verkeert.

Steunend op loodzware beats – soms duister en knerpend aanzwellend (‘Ageing Process’), dan weer stampend en ratelend (‘Transience’) – voelt ‘Non-self’ aan als de soundtrack van een dystopische nachtclub.

Verknipte stemsamples en vervormd rinkelende bellen verzorgen de melodieën, bijgestaan door samples van Koreaanse instrumenten als de piri (bamboefluit) en de kayagum (citerachtig snaarinstrument).

De samples zijn Hwangs uitgangspunt: het zijn schakels aan de hand waarvan Hwang zijn identiteit onderzoekt. ‘Ik probeer met mezelf in contact te komen door met die geluiden te experimenteren,’ vertelt Hwang. ‘Die instrumentsamples klinken alsof ze van mij zijn, niet alsof ze door iemand anders zijn ingespeeld.’

Unheimisch

Precies die identiteitsvorming lijkt in de digitale wereld van tegenwoordig soms te worden bemoeilijkt. ‘De digitale wereld biedt ons meer controle om onze eigen identiteit te creëren.

Mensen proberen online vaak een betere versie van zichzelf op te bouwen, wat vervolgens ook zijn uitwerking lijkt te hebben op de ‘echte’ wereld. Dat kan in slechte zin, door bijvoorbeeld copycatgedrag, maar ook in goede zin, doordat je via de digitale wereld juist verschillende versies van jezelf kan ervaren. Hoe we met die wereld omgaan is aan ons.’

Zijn soms desoriënterende muziek gaat duidelijk voor die laatste optie. Zo roept de track ‘Sad Relationship’ – een door de mangel gehaald, mierzoet Koreaans popliedje uit de jaren 1980 – door rond te zingen, haperend te vertragen of juist terug te schieten naar de oorspronkelijke afspeelsnelheid, een half-associatief, unheimisch nostalgisch gevoel op. Alsof je je nog maar de helft van een herinnering voor de geest kan halen.

‘Het idee van het niet-zelf staat me toe om niet vast te zitten in een reeds van mij bestaand concept. Het moedigt me aan om nieuwe dingen te doen zonder bang te zijn om anders te zijn dan mijn heden of verleden. Een belangrijke les van dat veranderlijke zelf is bewustzijn en acceptatie: we moeten niet focussen op self branding of het veranderen of vervalsen van ons zelfbeeld, maar werkelijk bewust zijn van onszelf; onszelf accepteren indachtig die inherente verandering.’

Meer muziek uit de hele wereld ontdekken? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deconstructie

Gepaard met Hwangs elektronica gaan de door hem zelf gecreëerde visuals, die een belangrijke rol spelen in Hwangs conceptualisatie. De aan de titeltrack ‘Non-self’ gekoppelde glitchy videoclip toont vervormde en haperende beelden van 3D-meisjes, die van vorm veranderen of uiteenspatten in een caleidoscopische deconstructie.

‘Zij symboliseren mij, wat betekent dat ik niets ben, maar tegelijkertijd iedereen kan zijn – afhankelijk van hoe je mij ziet.’ Muziek is daarbij de factor die de mens van een vastgeroeste identiteit kan bevrijden.

‘In de visual die ik voor ‘Non-Self’ heb gemaakt, wordt de vorm verstoord en veranderd door de muziek zelf,’ stelt Hwang. Tijdens optredens voltrekt dit proces zich ter plekke, door Ableton Live en Resolume op hetzelfde moment informatie te laten versturen alsook te laten ontvangen.

‘Je ziet bijvoorbeeld een glitcheffect dat veroorzaakt wordt door een bepaald frequentieniveau van mijn muziek, of een effect dat in gang is gezet door een kickgeluid,’ besluit Hwang. ‘Het gaat mij om het creëren van die audiovisuele taal.’

Lees het artikel in Gonzo (circus) #153. Ontdek meer Aziatische muziek op het platform Chinabot

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!