728x90 MM

Incubate 2016 line-up gefileerd

Kiezen is altijd verliezen, zeker als je naar Incubate festival gaat. Elk jaar weer staat het festival garant voor een schitterend line-up en elk jaar weer overlappen veel van die schitterende bands elkaar. Gonzo (circus) helpt u de bomen door het bos zien.

Incubate weet ieder jaar weer een serie maaltijden voor te schotelen die ver uit elkaar liggen, maar toch een soort rode draad delen. Ook het vierdaagse festival in september mag er weer zijn qua programmering. Uw Gonzo (circus) verslaggevers Quinten Lengeler en Niels Tubbing zullen zich een weg door al het lekkers eten en dissen hierbij alvast een aantal favoriete schotels op.

Incubate September 2016
Op donderdag 8 september staat Sleeparchive (DE) aan de aftrap van een vierdaags silent disco-project in een gigantische stalen sculptuur in het Duvelhok. Intrigerende techno met randjes ambient en acid over de koptelefoon -een betere manier om te luisteren is er bijna niet.

De in Tilburg geboren en in Amsterdam woonachtige Sietse van Erve zal onder de naam Orphax zijn experimentele minimal drone composities tevoorschijn toveren. Aandachtig luisteren en met regelmaat op het verkeerde been gezet worden – we kijken er nu al naar uit. Uit een ander vaatje tapt Cult of Dom Keller, met psychedelische rock ‘n roll met een stoner-randje. Erg goede live band!

Vrijdag zweetdag

Vrijdag staat in het teken van stevig werk van de interessante hardcore van Grieved en de oudgediende helden van Vitamin-X. Afsluiter van de dag Nothing speelt heerlijke shoegaze om bij weg te dromen, maar dan wel retehard, natuurlijk. Verder zijn we benieuwd of Whispering Sons live weet te overtuigen met hun mix tussen postrock en postpunk. Hebben ze genoeg eigenheid?

Aansluitend op Whispering Sons is er Circuit Breaker die ons verder de obscuriteit in trekken. Slijmerige darkwave met een lichtjes gestoord randje, we kijken er al naar uit om helemaal op te gaan in de zweterige massa. Met de zilte smaak van andermans zweet trekken we vervolgens nog naar Shackleton die zijn nieuwe project Powerplant komt voorstellen. Een reis door het mistige niemandsland tussen dubstep en techno.

Zaterdag zweefdag

De idiote genialiteit (of de geniale idiotie?) van Employed to Serve staat met vele rode cirkels op de zaterdag in ons programmaboekje -dit willen we voor geen goud missen. Bijna aan het andere einde van het muzikale spectrum staan Dez Mona & Chantal Acda, maar de pracht van hun stemmen zal menig mens weten te ontroeren. In de nacht zijn we benieuwd naar wat ENA uit zijn apparatuur weet te toveren. Drum ‘n bass van het trage soort met veel spannende elektronica eromheen.

Spannende elektronica zat trouwens op zaterdag met prestigieuze acts als het bevreemdende, retrofuturistische synthcombo Wrangler (met leden van Cabaret Voltaire, Tunng én John Foxx!) en de opzwepende sci-fi soundscapes van The Healing Force Project. Tel daar nog bovenop dat de Psychic Warriors Ov Gaia na bijna 20 jaar nog eens een thuismatch komen spelen in Tilburg en je zit gebeiteld voor een trip door inner én outer space. Om toch met onze voeten op de grond te blijven, gaan we nog even langs bij het loeiharde stonertrio Ghold.

Zondag stressdag

Op de laatste dag zullen we ons wentelen in de psychedelische warmte van het Chileense trio La Hell Gang, die helaas overlappen met Ramesses, een dito fijne band. Het uit Portland afkomstige duo Muscle and the Marrow weet op plaat te intrigeren met hun donkere en vervreemdende mix tussen elektronica en pop. Benieuwd hoe dat live uitpakt, maar het lijkt alleszins veelbelovend.

Wie na de trip van zaterdagavond moeite heeft om weer te acclimatiseren, raden we om langs te gaan bij het Belgische Inwolves, een project op poten gezet door Karen Willems (ex-Zita Swoon). Kosmische musik met een 21ste eeuwse filter. Wie daarentegen nood heeft aan een klap realiteitsbesef recht in het gezicht sturen we graag naar Black Cobra. Venijnige sludge/doom uit San Francisco die je keer op keer lik op stuk geeft.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!