728x90 MM

In Memoriam: Arjen Grolleman (1972-2010)

Arjen Grolleman

Arjen Grolleman
Arjen Grolleman (1972 – 2010)

Op 20 januari is Kink FM-boegbeeld en radiomaker Arjen Grolleman overleden. Veel te jong.

Het was zo’n avond in de kroeg waarop Arjen een vurig betoog had kunnen afsteken over zijn missie: “Er is niets mooier dan mensen overtuigen van jouw muzieksmaak. Het is een roeping.” Deze missie had Arjen gemeen met Gonzo (circus). Toen wij in 2003 een doorstart maakten, was Arjen één van de eersten om ons te steunen. Kink FM had evenmin geld, maar kon ons wel een ruiladvertentie aanbieden. Daarom stond Arjen altijd samen met zijn maatje Bob Rusche “met hun jongensachtige, beetje melancholieke koppen, een boek en een glas wijn” in Gonzo (circus). En sprak Arjen met zijn prachtige stem Gonzo (circus)-spotjes in die op Kink FM werden uitgezonden. En als we vergaten tijdig de tekst in te sturen, maakte hij zelf snel wat. Terug op kantoor bladerden we nog even in een Gonzo (circus) en glimlachten meewarig met de advertentie waarin Arjen en Bob hun programma X-Rated aanprezen. Moest dat niet eens in kleur? En dan nog een snelle blik op het internet voor het slapengaan. Arjen Grolleman plotseling overleden. Dat kan niet waar zijn. Maar het was waar.

Arjen verdiende zijn geld met zijn stem, door onder meer voor commerciële omroepen voice-overs in te spreken. Daar had hij heel veel geld mee kunnen verdienen, maar zijn hart lag bij muziek – obscure, vernieuwende muziek. En ook bij het delen van zijn enthousiasme voor die muziek. Het feit dat hij ondanks de vele financiële verlokkingen – en de niet altijd rooskleurige financiële situatie bij zijn radiostation – toch koos voor zijn hart (en dus voor Kink FM), heeft ons altijd aangegrepen. Arjen gaf ons een warm gevoel, al zagen en spraken wij hem – helaas – veel te weinig. Maar die keren dat we elkaar spraken, bij de voorbereiding van een X-Rated-avond, bij een concert of in de kroeg, bevestigden alleen maar zijn unieke persoonlijkheid.

Tal van onze medewerkers en lezers hebben door Arjen een schat aan nieuwe en boeiende muziek ontdekt, zoals ook Hessel Veldman zich herinnert. En toch, met al zijn muziekkennis en eruditie (waar wij ons vaak heel nietig bij voelden) dook hij elke keer weer enthousiast in de nieuwe Gonzo (Circus). Afgelopen week twitterde hij over in bed de nieuwe editie lezen en hij mailde nog : “Gonzo lezen is verslavend, en dat moet de wereld weten.” Hij besloot met: “Alle goeds, Arjen (die al twee keer is weggelopen bij Sunn O))) maar binnenkort gewoon weer gaat).” We zouden elkaar dinsdag a.s. zien bij Sunn O))) en weer eens bijpraten. Maar weglopen bij Sunn O))), neen dat zal nooit meer gebeuren..

Arjen, bedankt voor je steun in moeilijke momenten, je enthousiasme in goede tijden en je blijvende geloof in het bestaansrecht van media die zich inzetten voor experimentele en obscure muziek.

Onze gedachten gaan uit naar Arjens familie, vrienden, collega’s bij Kink FM en in het bijzonder naar Bob. Wij wensen hen heel veel sterkte.

Voor de redactie,

(gh)

(rt)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!