728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #182: Hoofdletterpotpourri

Het is bij de samenstelling van ons tijdschrift geregeld nodig om – soms lange – zoektochten op internet te ondernemen om te kijken hoe een band zich typografisch wil presenteren, zo geeft hoofdredacteur Tijs Heesterbeek aan in zijn editoriaal. Zo denkt hij terug aan coverster Mike Watts band fIREHOSE, die Tijs abusievelijk gezien dacht te hebben op Pukkelpop in 1994. Wél spot hij het verkeerd gespelde ‘Deus’ op de festivalposter, in plaats van dEUS. Een mooie gelegenheid om vanuit de Gonzo (circus)-redactie (grote G, kleine c) de Concertzender (kleine d, grote C) te feliciteren met het winnen van de Zilveren Reissmicrofoon (twee s’en), om de letterpotpourri compleet te maken.
Bij Gonzo 182

Gonzo (circus) eert helden met een lange loopbaan. Hadden we vorige editie nog Kim Gordon op de cover, nu hebben we een – even vermakelijke als verrassende – Luistertest met Mike Watt van onder andere Minutemen en fIREHOSE op de voorpagina. Watt zelf wilde heel graag genoemd worden met zijn nieuwe band Il Sogno Del Marinaio. En wie zijn wij om hem daarin niet tegemoet te treden. Prima nieuwe plaat ook, van Il Sogno, zie ook deze Mind The Gap.

Maar natuurlijk blijft Watt bij de gitaargoegemeente bekend staan als die olijke bassist van Minutemen en/of, als je – zoals ikzelf – muzikaal bent opgegroeid in de jaren 1990, van fIREHOSE. Een van de eerste bands – in ieder geval vanuit mijn optiek – die begon te spelen met het omkeren van kleine letters en hoofdletters. Ik dacht dat ik fIREHOSE ooit eens had gezien op Pukkelpop, in 1994. Maar dat klopt niet, blijkt na een zéér makkelijke zoektocht op internet. Wel stond er een andere band. Toen nog verkeerd geschreven op de poster. Er stond namelijk Deus in plaats van dEUS. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik die niet gezien heb.

Vandaag is het heel normaal om een – soms lange – zoektocht op internet te ondernemen om te kijken hoe een band zichzelf wil presenteren. De postpunkhausse uit het Verenigd Koninkrijk wil graag schreeuwen, dus veel bands gaan daar voor ALL CAPS, terwijl de artiesten in de minimalistische en elektronicascene net vaak kiezen om de Caps Lock niet te gebruiken.

Een ander instituut met een mooie staat van dienst is de Concertzender (‘de’ met kleine letter, ‘Concertzender’ met hoofdletter). In een eerdere editie had ik het in dit stuk al over onze samenwerking in een nieuwe radioshow, Kaap Gonzo. Maar niet alleen mag de eigenwijze radiozender dit jaar veertig kaarsjes uitblazen, waarmee de zender qua loopbaanspanne niet onderdoet voor een Kim Gordon of Mike Watt, ook heeft de Concertzender een Zilveren Reissmicrofoon (mét hoofdletters én dubbel s, in plaats van de ‘sz’ die het eigenlijk had moeten zijn, omdat de prijs genoemd is naar de radiopionier Eugen Reisz, om de letterpotpourri alleen maar moeilijker te maken) heeft gewonnen. Vanuit de redactie van Gonzo (circus) (circus met kleine letter. Ja, ook wij maken ons er soms schuldig aan) een welgemeend proficiat! Op pagina 76 kun je een gesprek lezen tussen Hessel Veldman van de Concertzender en mede-radiomaker De Geluidsarchitect.

En over die lange loopbaan van artiesten… Grote kans dat we voor ons volgende nummer alweer een band op de cover hebben met een serieuze staat van dienst. En die band stond wel degelijk in 1994 op Pukkelpop. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik vergeten ben of ik die wél gezien heb. Ik vrees ervoor…

Veel lees- en luisterplezier!

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Dit artikel verscheen eerder in GC #182

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!