728x90 MM

Line-up Mind The Gap Nights @IFFR 2015 compleet!

Mind The Gap Nights 2015 is de derde opeenvolgende late night-samenwerking tussen IFFR en het tijdschrift Gonzo (circus) met unieke samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars en filmmakers. En elke dag een Gonzo-deejay in het WORM-caf.

Mind The Gap Nights 2015 is de derde opeenvolgende late night-samenwerking tussen IFFR en het tijdschrift Gonzo (circus) met unieke samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars en filmmakers. En elke dag een Gonzo-deejay in het WORM-café.

Donderdag 22 januari 2015
Bruce McClure & Alex Mendizabal (Wereldpremire)
De derde editie opent met een optreden in drie delen. Artist in focus Bruce McClure vertoont zijn nieuwe audiovisuele werk Suffusion of Fine Glass Transom and Leadlight Panes, gebaseerd op het Warner Brothers-logo. Vervolgens presenteert hij zijn recente single screen-projectie Textiles through the Age, inclusief een originele soundtrack. Compaan Alex Mendizabal sluit dit optreden af met een feestelijke noiseset.

Stray Dogs
Het Vlaamse, deels in Berlijn woonachtige, improvisatieduo Stray Dogs, bestaande uit geluidenbeeldhouwer Koenraad Ecker en Frederik Meulyzer, creert vervolgens met een groot aantal instrumenten ruwe, polyritmische en gelaagde muziek op het kruisvlak van ritueel drummen, industrile noise en dub.

Vrijdag 23 januari 2015
Telcosystems (Wereldpremire)
Het Nederlandse trio Telcosystems (Lucas van der Velden, Gideon Kiers, David Kiers) opent de tweede avond met hun nieuwste werk in hun serie waarin het drietal de invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen in de digitale cinema op de wereld van de experimentele film en expanded cinema onderzoekt. Testfilm#2 is een ode aan de sluiter (shutter) van een camera en doet dit met twee projectoren, digitaal en analoog beeld, plus soundtrack in een realtime, zelf structurerend en generatief proces.

Sally Golding (Nederlandse premire)
De Australisch-Britse beeldkunstenares Sally Golding brengt een expanded cinema– set in drie delen (Un-Time, Light at the End of the Tunnel, Ghost Loud + Strong) van voornamelijk nieuw werk, waarbij ze 16mm-filmprojecties, licht en geluid combineert.

Markus Mehr & Stefanie Sixt (Wereldpremire)
De Duitse geluidskunstenaar (of: fonograaf) Markus Mehr en videokunstenares Stefanie Sixt combineren in Re-Directed Mehrs digitale en aardse klanken, en de veelal abstracte, maar potische beelden van Sixt.

Zaterdag 24 januari 2015
Bas van Koolwijk & Onno Govaert (Wereldpremire)
De derde avond gaat voor diep en lang. De Nederlandse audiovisuele kunstenaar Bas van Koolwijk baseerde zich voor zijn nieuwste werk op de eigenschappen van het zogeheten delay line memory uit de computerwetenschap. In de live-improvisatieset worden Koolwijks beelden en elektronica opgestuwd door het drumwerk van Onno Govaert.

Rainer Kohlberger (Wereldpremire)
De in Berlijn woonachtige audiovisuele kunstenaar Rainer Kohlberger creert visuele muziek tijdens live-cinemaoptredens. Zijn abstracte werk is zeer gedetailleerd en gelaagd en bereikt uiteindelijk alle zintuigen.

Oiseaux Tempte, Gareth Davis & Karel Doing (Nederlandse premire)
Het Franse instrumentale free-rocktrio Oiseaux Tempte (Frdric D. Oberland, Stphane Pigneul, Ben Mc Connell) speelt live samen met basklarinettist Gareth Davis. De Nederlandse filmmaker Karel Doing verzorgt het visuele aspect met opnieuw gemonteerd archiefmateriaal van het EYE Filmmuseum.

Lowriders Recordings
Het Rotterdamse Lowriders Recordings verzorgt het nachtprogramma waarbij tot in de late uren de diepe bassen uit grime, beats en elektronica zullen weerklinken.

Zondag 25 januari 2015
Martijn van Boven & Gert-Jan Prins (Wereldpremire)
De vierde avond opent met het Nederlandse duo Martijn van Boven (film/video) en Gert-Jan Prins (geluid). Hun tweede deel van de trilogie Noise & Matter heet Black Smoking Mirror. In dit werk met laser, filmdoek van staalwol en geluid staan aspecten als reflectie, frictie en obstructie centraal.

Karl Lemieux & Michaela Grill & Philip Jeck (Nederlandse premire)
De Canadese filmmaker Karl Lemieux, de Oostenrijkse videokunstenares Michaela Grill en de Britse draaitafelvirtuoos Philip Jeck vermengen analoog en digitaal beeld en geluid tot een potisch gesamtkunstwerk.

Karaoke (Art)
Tijdens het IFFR op slechts drie locaties te zien, waaronder in Worm als Mind The Gap Nights-afsluiter: Karaoke (Art): een bizar samengaan van hedendaagse videokunst en het gekende meezingfenomeen. Met onder meer Anouk De Clercq & Fairuz (New York, New York) en Tim Etchells (Paint it Black).

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #125

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!