728x90 MM

Het Beste van 2019: Tomas Busser

2019 zit er nu echt op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Tomas Busser. Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

2019 zit er nu echt op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Tomas Busser. Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

Tomas Busser helpt mee met de samenstelling van de recensierubriek en interviewt. Hij is ervan overtuigd dat als het op ontdekken aankomt, januari de beste maand van het voorgaande jaar is.

“… Hoewel ik inmiddels alweer ruim twee jaar bijdraag aan Gonzo (circus), heb ik me het afgelopen halfjaar extra ingezet door mee te helpen met de samenstelling van de albumrecensierubriek Gonzo’s Oordeel. In die hoedanigheid ben je soms vooral bezig bent met het zoeken naar meer, meer en nog meer albums. Toch zijn er enkele platen die me simpelweg niet loslaten, en zo als een rode draad door mijn muziekjaar lopen.

Zo houdt Ustad Saami‘s ‘God Is Not a Terrorist’ (Glitterbeat), mijn album van het jaar, me al sinds januari bezig, en ben ik nog lang niet uitgeluisterd op Saami’s hypnotiserende, meanderende vocalen.

Ook de output van labels als Rabih Beaini’s Morphine Records (zoals het piepen en blazen van Stefan Fraunbergers Quellgeister#3 Bussd, gespeeld op een door de mens verlaten, maar in verval door de natuur in klankpalet juist verrijkt orgel in Roemenië) en Hakuna Kulala/Nyege Nyege Tapes (voor uw betere, duizelingwekkende beats) behoren tot mijn favorieten van het vorige jaar.

Mijn mix getuigt daarnaast van, naar mijn mening, enkele hoogtepunten van het Gonzo (circus)-jaar, zoals Sarathy Korwar (#153), Ale Hop (#154) en Renaud Bajeux (MTG #141).

Tracklist

Stefan Fraunberger – Elegie (Quellgeister#3 Bussd / Morphine Records)
Renaud Bajeux – Elusive Track (Magnetic Voices from the Unseen / NAHAL)
Ustad Saami – My Beloved Is on the Way (God Is Not a Terrorist / Glitterbeat)
Matana Roberts – How Bright They Shine (Coin Coin Chapter Four: Memphis / Constellation)
Richard Dawson – The Queen’s Head (2020 / Weird World)
Širom – Same As the One She Hardly Remembered (A Universe That Roasts Blossoms for a Horse / Glitterbeat) 
Sarathy Korwar ft Zia Ahmed & Aditya Prakash – Bol (More Arriving / Leaf)
Ale Hop – Augury (Apophenia / BUH)
Carl Stone – Sun Nong Dan (Baroo / Unseen Worlds)
Sisso – Biti No-15 (Mateso / Nyege Nyege Tapes)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!